Bemutatkozott a nyíregyházi elefántbébi

Megszületett a kis afrikai elefánt a Nyíregyházi Állatparkban. Kwanza, a 16 éves nőstény elefánt 2 évnyi vemhesség után minden komplikáció nélkül hozta világra kicsinyét. A Nyíregyházi Állatparkban már született afrikai elefántbébi, 2007-ben, de ő nem itt fogant, a most világra jött kis elefánt szüleinek párzása viszont itt, Sóstón, a látogatók szemei előtt zajlott. A kis elefántot a gondozók kicsit korábbra várták, úgy gondolták, június 15-én lát majd napvilágot, de néhány napot még váratott magára, június 19-én este, kicsit viharos időben született meg Magyarország második afrikai elefántborja. Az elefántbébi megszületése igazi szenzáció.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ez a pici az első, idén Európában született afrikai elefánt – mondta Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója. – Afrikai elefánt idén még nem született Európa állatkertjeiben. Egyébként is nagyon kevés helyen tartanak afrikai elefántot, nagyon kevés a szaporulat is, úgyhogy nagyon büszkék vagyunk a picire. És persze a mamára is, mert szoptat, gondozza a kicsinyét. Bevallom, aggódtunk, bekészítettünk elefánttápszert, a gondozók készenlétben álltak, folyamatos, 24 órás ügyeletet láttak el, de eddig úgy néz ki, hogy minden rendben van, és nincsen ránk szükség.

Az elefántbébit az állatpark munkatársai megpróbálták megmérni, de ez még nem sikerült, mert a mama annyira óvja kicsinyét, hogy nem tudták tőle a kis elefántot elválasztani. Az újszülött súlyát 70–100 kilogramm közé becsülik, és már azt is tudják, hogy fiú. Ha az anya továbbra is így gondoskodik a kis elefántról, mint az első napokban, a gondozóknak különösebb teendőjük nincs, s az elefántbébi fejlődését a látogatók is végignézhetik.

A kis elefántnak nemsokára nevet is adnak. Ehhez a látogatók segítségét kérik, tőlük várják az ötleteket, hogyan nevezzék el az elefántbébit.

Ferenczik Adrienne

(Fotó: Trifonov Éva)