Benyújtja a kormány a rendkívüli jogrend visszaadásáról szóló javaslatot
Benyújtja a kormány a rendkívüli jogrend visszaadásáról szóló javaslatot

A hétfői kormányülés fő témája a rendkívüli jogrend visszavonását célzó törvényjavaslat, amelyet kedden terjesztünk az Országgyűlés elé – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán hétfő délután.

Varga Judit rögzítette, a rendkívüli jogrendnek köszönhető, hogy a kormány az elmúlt hetekben gyors és eredményes döntéseket tudott hozni a járvány megfékezésére, így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket.

Felidézte, hogy „a több mint két hónappal ezelőtt az Országgyűlésnek benyújtott koronavírus elleni törvényt az ellenzék nem szavazta meg”. Hozzátette:

Magyarország egy nagyon veszélyes és nehéz időszakon van túl.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, mást sem hallhattunk az elmúlt két és fél hónapban az ellenzék részéről, minthogy a bevezetett különleges jogrend milyen diktatórikus és antidemokratikus tendeciáknak teremt lehetőséget. Ezzel szemben bebizonyosodott: az a krízisstratégia, amit a kormány alkalmazott a járványhelyzetben sikeres volt – tette hozzá.

Az ellenzék az ország érdekét kockáztatta

Egy sikeres kormánnyal állt szemben teljes szerepzavarban toporzékoló ellenzék, ahol érezhetően a becstelenség érett csoportnormává” – fogalmazott a szakértő.

Egy teljesen fölösleges politikai manőverrel igyekeztek lassítani a koronavírus elleni védekezésről szóló törvénynek az elfogadását. Amivel lényegében, az ország érdekét kockáztatták meg, mert pár napra az is felmerült, hogy a törvény elfogadásának a csúszása miatt, ami az ellenzék hozzá nem járulása miatt történt, veszélybe került több rendkívüli intézkedésnek a hatályban maradása is – emlékeztetett Szánthó Miklós.

Hozzátette, ezzel szemben a kormány oldalon azt lehetett látni, hogy

a bevezetett intézkedések, és a különleges jogrend a járványügyi védekezéshez nélkülözhetetlen volt.

Ez volt Magyarország első, a teljes ország területére bevezetett veszélyhelyzete. Több száz rendkívüli járványügyi védekezéshez kapcsolódó intézkedést hozott a kormány. Mintegy 124 rendeletet adtak ki ebben az időszakban, ami nyilvánvalóan lehetetlen lett volna normál parlamenti eljárás keretien belül ilyen mennyiségű gyorsreagálású jogszabálynak, jogi környezetnek a megteremtése – hangsúlyozta.

Szükséges volt a bevezetett különleges jogrend

Egyértelműen szükséges volt a bevezetett különleges jogrend. Többek között az Alapjogokért Központ számos elemzésében is leírta, és ahogy az alaptörvény is szól, ahogy a veszélyhelyzet megszűnik, úgy köteles a kormány ezt megszűntetni, illetve az Országgyűlés visszavonni az erre vonatkozó törvényt.

Hozzá kell tenni, hogy maga a járványveszély természetesen nem múlt el, hiszen a vírus továbbra is itt van, de az tény, hogy az egyéni megbetegedések, illetve a gócponti megbetegedéseket követően,

valódi tömeges járvány Magyarországon nem alakult ki, szemben számos nyugat-európai országgal.

Az egészségügyi helyzet azt tükrözi, hogy az a jogi megoldás, az a krízis stratégia, amit választott a kormány a járvány megfékezésére sikeres volt – mondta a szakértő.

hirado.hu