Bereczki Zoli és Mező Misi mellett is énekel

Moravszki Enikő énekesnő-színésznővel Bruszel Dóra beszélgetett. 

A Móricz Zsigmond Színház előadásai, a Szabadtéri Színpad és a Barbizon Szabadtéri Színpada, ahol több előadásban is játszhatott a Hang-Szín Musical Színitanodával Maróti Magdolna vezetésével, a Kossuth téri kávézó – a barátnőjével minden pénteken ott kávéztak és beszélték meg a hét élményeit – és a gimnáziumi évek, amelyeket a Vasvári Pál Gimnáziumban töltött. Emlékezetes nyíregyházi helyek és pillanatok, amelyekből Enikőnek bizony van bőven. Gyerekkora óta a zenének és a színháznak él és úgy tűnik, ez a jövőben sem fog változni. Azt mondja, az Operettszínház előadásain úgy érzi, mintha egy álomvilágba csöppenne, ahol olyan lehet, amilyen csak szeretne, ahol előveheti azokat az „Enikőket” magából, amiket a való életben nem nagyon „használ”. A színház és a zene iránti szeretete pedig egészen évekkel ezelőttre nyúlik vissza...

SOSEM VOLT KÉRDÉS...

– Zenei általános iskolába írattak be a szüleim. Valahogy evidens volt, hogy zenét tanuljak. Elég csendes gyerek voltam, ezért úgy döntöttek, hogy színjátszó szakkörbe is járatnak, hátha jót tesz az a személyiségemnek. Itt kezdődött minden. Sosem volt kérdés, hogy színésznő akarok lenni. Gimnáziumi éveim alatt lehetőségem adódott kétszer is ellátogatni a budapesti Operettszínházba, ahol az Elisabeth, majd a Mozart musicalt néztem meg. Akkor ismerkedtem meg a zenés színházzal. Tudtam, hogy nekem ez a műfaj való, ahol egyszerre színészkedhetek és énekelhetek is. Onnantól kezdve minden iskolai füzetem utolsó lapján az állt: „Az Operettszínház színésznője: Moravszki Enikő!” A vonzás törvénye működött is és a szóbeli érettségin már tudtam, hogy az Operettszínház által működtetett Pesti Broadway Musical Stúdió hallgatója leszek és meg is kaptam első szerepemet, a Tavaszébredés musicalben – idézte fel emlékeit Enikő.

TURNÉZOTT IS...

Enikő az elmúlt 8 évben az Operettszínházban 10 musicalben játszott. – A Bárka Színházban a francia Phillip G. Társulat két rendezője keze alatt a Szökő emlékekben, valamint az Operettszínház és a BB Promotion közös ko produkciójában, a Die Schöne und Das Bies-ben, vagyis a Szépség és a Szörnyeteg musicalben is, méghozzá 360-szor. Három éven keresztül turnézott ezzel a darabbal Németország legnagyobb városaiban. Mindezek mellett tagja még a legendás Gergely Theater társulatnak is. De nemcsak a színház, az énekesi szólókarrierje is fontos számára.

EGYEDÜLÁLLÓ ELŐADÁS

– Büszke vagyok arra, hogy március 8-án a Pesti Vigadóban az Antall József Tudásközpont szervezésében megrendezett think.BDPST, stratégiai és innovációs konferencia gálaestéjén is felléphettem énekesként, ami egyébként a Visegrádi régió legnagyobb innovációs fóruma. A műsort a magyar alapítású Freelusionnal közös koprodukcióban hoztuk létre. A rendezvénysorozat grafikai szempontból összetett projekt volt. Több olyan technikát is bevetett a cég, amellyel ezelőtt Magyarországon még senki nem mert nyilvánosan próbálkozni. A téma, technika, látvány, ruha, ének és a mozgás mind az innovációról szólt.
 

VOKALISTAKÉNT IS KÖZREMŰKÖDIK

Enikő vokalistaként közreműködik Magyarország kiemelkedő énekesei mellett is, mint például a Cotton Club Singersből ismert Szűcs Gabi, a Hooliganses Ördög Tibor „Csipa”, a színész és énekes Bereczki Zoltán, a Karma polis, valamint Szécsi Böbe – a The Voice nevű tehetségkutató énekese – mellett.
– Bereczki Zoltán rendszeresen hív a koncertjeire sztárvendégeket, így Veres Mónika Nika, Palya Bea, Váczi Eszter és Mező Misi mellett is volt szerencsém énekelni. Imádok ezekkel az emberekkel dolgozni. Mindenki más habitusú, és műfajában is más énekesek. Ettől élvezem annyira! Tulajdonképpen minden alkalommal csinálunk valami őrültséget, nehéz lenne kiemelni egyet is. De amit nagyon élvezek, az az Eurovíziós Dalfesztiválra, pontosabban a Dal c. műsorra való felkészülés és az élő műsorok.
– Az álmok és a tervek az út során mindig változnak egy kicsit, így megtanultam lépésekben tervezni – mondja Enikő. Amit most létrehoztunk a Freelusionnal, az egy álom volt. A nézők és én, mint előadó is így éltem meg. El tudom azt képzelni, hogy ezekkel a show-kkal járjuk a világot! Most ezt kívánom magamnak és a stábomnak! Természetesen rengeteg terven dolgozunk folyamatosan, de babona szempontjából többet nem szeretnék elárulni... Az már egy következő interjú...