Béremelésre számíthatnak az ügyfelező közszolgák

A kormánymegbízott arról is beszámolt, hogy a köztisztviselők folyamatosan képzéseken fognak részt venni, és azoknak a munkatársaknak, akik közvetlenül foglalkoznak az ügyfelekkel, 30 százalékos béremelést tervez a kormány.

Ügyintézés a nyíregyházi kormányablakban. 265-féle ügykört intézhetnek itt az állampolgárok gyorsan és hatékonyan. A megyében 22 kormányablak működik már, és még idén eggyel bővül a számuk. Rövidesen Kemecsén is átadnak egy új irodát. Ezt már Kozma Péter jelentette be ma Nyíregyházán. A megyei kormánymegbízott azt is elmondta, hogy a tervek szerint azzal is gyorsabb és hatékonyabb lesz az ügyintézés, hogy az elmúlt időszakban kialakított járási hivatalok elsőfokú hatósági jogkört kapnak, a megyei kormányhivatalokat pedig másodfokú hatósági jogkörrel ruházzák fel.

– A járások oly szintű megerősítése fog történni reményeink szerint, hogy minden olyan hatósági és más jogkör, amely eddig másodfokon volt, lekerül a járásokhoz első fokra és a megyei kormányhivatal lesz a másodfok. Az az adott ügy a megyén belül marad és a másodfok nem budapesti lesz. Azért fontos, hogy egyrészt a honpolgárnak minél kevesebb utazással járjon az ügyének elintézése, másrészről pedig gyorsabban, hatékonyabban, költségkímélőbben tudjuk az ügyét elintézni – hangsúlyozta Kozma Péter.

 

Életpályamodell és béremelés

 

A kormánynak az a célja a változtatással, hogy alacsonyabb szinten a kérelmezőkhöz közel történjen az ügyek intézése, ezt szolgálják a kormányablakok is. Mindez ráadásul nemcsak a polgároknak, hanem a hivatalnokoknak is jobb, hiszen könnyebb a munkatársakkal, a közeli szakhatóságokkal együttműködniük. Kozma Péter hozzáfűzte, rövidesen az Országgyűlés elé kerül az a törvényjavaslat, ami életpályamodellt vezet be a köztisztviselők számára. Ezzel együtt azoknak a közszolgáknak, akik a hivatalokban közvetlenül foglalkoznak az ügyfelekkel, 30 százalékos béremelést készítenek elő.

Z. Pintye Zsolt