Bérfejlesztés a Nyíregyházi Egyetemen

Újabb mérföldkőhöz érkeztek a Nyíregyházi Egyetemen, januártól újabb béremelést hajt végre az egyetem. Az augusztustól alapítványi formában működő Nyíregyházi Egyetemen a modellváltásnak köszönhetően eddig nem látott mértékű finanszírozásra van lehetőség. A fenntartó és tulajdonosi jogot gyakorló Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kötött keretmegállapodásban szerepel, hogy nettó 10 milliárd 300 millió forint fejlesztési forrást biztosítanak az intézménynek 2026 decemberéig - tudtuk meg az egyetemen tartott sajtótájékoztatón.

– Történelmi jelentőségű költségvetésből gazdálkodhatunk. Az idén cafeteria-juttatásban részesültek a dolgozóink, ez a jóléti támogatás a jövő évi büdzsében is biztosított – jelentette be Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja, hozzátette - Szeptembertől 1-től valamennyi oktató és oktatást segítő dolgozó munkabérét 15 százalékkal növeltük. Januártól differenciált, a minősítésén alapuló további béremelésre nyílik lehetőség részükre, ennek a felső határa újabb 15 százaléknak felel meg.

A katedránál álló oktatók javadalmazásának gyarapodása új impulzust adhat a minőségi munkához. – Ahhoz, hogy a térség szellemi központjának számító, stabil egyetemet működtessünk, versenyképes fizetésekre van szükség – mondta Vassné prof. dr. Figula Erika rektor. – Az új évtől a következőképpen alakulnak a havi bruttó bérek: a mesteroktatók 400 ezer, a tanársegédek 500 ezer, az adjunktusok 550 ezer, a docensek 600 ezer, a habilitált docensek és az egyetemi docensek 700 ezer, a habilitált docensek és a főiskolai tanárok 800 ezer, a habilitált főiskolai tanárok 900 ezer, az egyetemi tanárok és a kutatóprofesszorok 1 millió, a tudományos doktori című egyetemi tanárok 1,2 millió forintot kapnak.  

Vassné prof. dr. Figula Erika hozzáfűzte, hogy egy év múlva további összegek illetik meg az arra érdemes oktatókat. – A hallgatók véleménye alapján díjazzuk a TOP 10 oktatót. Elismerjük az esztendő legjobb szakmai publikációit. Azokat is elismerjük, akiknek a hallgatói komoly eredményt érnek el az Országos Tudományos Diákköri versenyen. Az intézetigazgatói keretből is lehet jutalmazni a jövőben. A magyar modellváltó felsőoktatási intézmények között a Nyíregyházi Egyetem az országos élmezőnyben szerepel. Ahhoz, hogy mindez tartós legyen, a mostani bérfejlesztés is jelentősen hozzájárul. 

 

Forrás: Nyíregyházi Egyetem