Berg Judit – Íróvendég a Gyermekkönyvhónap programjában

A gyerekek kedvence, Berg Judit mesekönyvíró volt hétfőn a Móricz Zsigmond Könyvtár vendége. A Maszat és Rumini sorozat, meg sok-sok történet írója mesélt a Gyermekkönyvhónap programjában saját gyerekkoráról, kedvenc könyveiről, a gyerekeiről, és persze meséiről, mindent játékkal fűszerezve.

Berg Judit gyerekkorában a könyvek által maga is ezernyi kalandot átélt. A fiúk élete sokkal kalandosabb – vélekedett egykoron az írónő, aki egy író-olvasó találkozón mutatkozott be a Móricz Zsigmond Könyvtárban, és igyekezett toposokat lebontani. Nem igaz, hogy az írók csak 150 vagy 200 évvel ezelőtt éltek. Előbb síoktató, majd ornitológus szeretett volna lenni. Játékra bocsátotta a kérdést. Ki az ornitológus? A: az a doktor, aki az orr betegségeit gyógyítja. B: olyan meteorológus, aki a veszélyes viharokkal, leginkább az orkánnal foglalkozik. C: az ornitológus egy olyan tudós, aki a madarakat tanulmányozza.

A markolós és a villamosos mesék a negyedik gyerek, kisfia kedvéért születtek, de azért unisex történetek azok, melyeket Berg Judit ír a kezdetektől, hogy tanítsa és szórakoztassa nemcsak a saját gyerekeit, de olvasóit is.

„Nagyon szeretem, amit csinálok. Borzasztóan szívesen találok ki történeteket, én magam is élvezem. Sose az lebeg a szemem előtt, hogy most ebből könyv lesz, és ennek mik a feltételei, mennyi pénzt fogok vele keresni, hanem az, hogy van egy jó történetem, és szeretném úgy megírni, hogy az minél nagyobb öröm legyen nekem is, a gyerekeknek is, meg a szülőknek, aki felolvassák. Nagyon erősen emlékszem a gyerekkoromra. Nagyon szerettem olvasni, de nem akármit. Emlékszem, hogy mi az, ami engem izgalomba hozott. Milyen típusú kalandok, a sok párbeszéd, vagy ha vicces volt a könyv. Az ott van a fejemben, amikor írok, sokszor a saját gyerekeimet képzelem el, ők mit szólnának, ha így fogalmaznék, vagy úgy, szóval azt hiszem, az én hatalmas nagy belső lelkesedésem a dolognak a titka” – mesélt munkájáról Berg Judit.

Problémamegoldó könyveket írt – a gyerekei hétköznapi problémái megoldására, a hiszti vagy a félelem ellen, altatáshoz vagy a játék kedvéért. Így született a Hisztimesék is, mondjuk az anyai túlélés támogatására. Otthoni meséket is leírt, erdei tündérkéről, vagy a Gellért-hegyről felszálló ködről, másokat szórakoztatásból, gondűzőnek. A gyerekek szeretnek azonosulni a figurákkal. Maszat konkrétan egy kisfiú, de a Rumini sorozat főhőse már kérdéses.

„Rumini a mese szerint egy egérkölyök egy olyan világban, amiben főleg rágcsálók és egyéb kitalált lények élnek. Mindezek ellenére szerintem egy nagyon emberszabású világ, az összes hősnek emberi tulajdonságai vannak. Rumini legjellemzőbb tulajdonsága a becsületessége, hogy hű a barátaihoz, hogy kiáll az igazáért, tehát csupa emberi tulajdonság. Én alapvetően nem rajongok az egerekért. A kislányom szeretett volna egeres mesét, én meg valami izgalmas, fordulatos tengerész történetet, úgyhogy így lett Ruminiből egér. Amikor valami színházi adaptációban színészek játsszák Ruminiéket, és még csak utalás sincs arra, hogy ők egerek, én azt bátran tudom vállalni” – folytatta a meseíró vendég.

Berg Judit ma már kötelező olvasmány az általános iskolákban, ami bizony nagyon megtisztelő és megható az író számára. Persze ír már ifjúsági irodalmat is, kimondottan gimiseknek szóló krimit, megjelent az Őrzők és a Keresők című regénye, melynek folytatását tervezi az írónő, és ezeket a könyveket bátran ajánlja már a középiskolásoknak.