Bevizsgálják a fagyikat is az ellenőrök

 – A korábbi évek gyakorlatát követve a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenõrzésekre idén is július 1. és augusztus 31. között kerül sor – tájékoztatta szerkesztõségünket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatósági ellenõrzések elsõdleges célja, hogy ismeretlen eredetû, nem biztonságos vagy nem megfelelõ minõségû élelmiszer ne kerülhessen a fogyasztók asztalára.

GYERMEKTÁBOROKAT IS...

A szakemberek ellenõrzik a szezonálisan üzemelõ, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon mûködõ kereskedelmi és vendéglátó létesítményeket, az utcai és mozgó vendéglátást, az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetését, a rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon végzett élelmiszerforgalmazást, valamint a fagylaltelõállítást és -forgalmazást is. Ebben az évben fokozott figyelem irányul a fûszerezett, pácolt elõkészített húsok, a grilltermékek, a fagylaltok, a szezonális zöldség és gyümölcs, valamint a brazil és lengyel eredetû baromfihús termékek ellenõrzésére is.

LABORATÓRIUMBAN IS MEGVIZSGÁLJÁK

A tájékoztatás során megtudtuk, a hatósági ellenõrzés fõként az élelmiszerek elõállításának és forgalmazásának feltételeire, minõségére, és többek között azok nyomon követhetõségére terjed ki. A fûszerezett, pácolt elõkészített húsokat és a fagylaltokat pedig a NÉBIH laboratóriumaiban is bevizsgálják.
Az elsõ idõszak (július 1–31.) eredményeinek országos összesítésére és kiértékelésére a területi jelentések beérkezését követõen, augusztus elsõ hetében kerül majd sor, így az idei eredményekrõl még nem tudott tájékoztatást adni a NÉBIH.

SZANKCIÓ CSAK INDOKOLT ESETBEN

– A korábbi évek tapasztalata alapján viszont elmondható, hogy az élelmiszervállalkozók számítanak a hatósági ellenõrzésekre, általában segítõkészek és igyekeznek megfelelni a jogszabályi követelményeknek. A hatósági szakemberek nagyobb rendezvényeket megelõzõen tájékoztató anyagokkal is segítik a vállalkozókat abban, hogy könnyebben eligazodjanak a vonatkozó jogszabályok között. A hatóság célja nem a bírságolás, hanem az élelmiszerbiztonság fenntartása. Szankció alkalmazására csak indokolt esetben kerül sor – hangsúlyozta a hivatal.

(Szerző: Bruszel Dóra)

 (Fotó: internet)