Biomedikális autizmuskutatás – Együttműködést kötöttek az autisták érdekében Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara a Most Élsz Egyesülettel. A cél az autizmussal élő gyerekek és családjaik támogatása, illetve egy nemzetközi orvos továbbképzés lebonyolítása. 

Az I. Nemzetközi biomedikális autizmuskutatási és kezelési tudományos továbbképzésnek ad helyszínt a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. Amerikából, Olaszországból és Angliából érkeznek tudósok, illetve szülők. Az április 23-25. között zajló eseményen ismertetik a témában aktuális világtrendeket, a diagnosztizálás és terápia, a kutatás eredményeit.

Farkas Árpád, a Most Élsz Egyesület elnöke így nyilatkozott:

A nagyvilágban lényegesen előrébb áll ez a kérdés, éppen ezért az egyesület fő célkitűzése, hogy ezeket az ismereteket hazánkba hozzák. Két világtrend bontakozott ki. Az egyik, hogy kezelni, illetve nem kezelni, elfogadni. Természetesen mindenki kiáll a fogyatékosok mellett. Gyakorlatilag a betegség járványszerű emelkedése miatt a nyugati társadalomban a kialakulási mechanizmus, és ennek a befolyásolhatósága a fő kutatási irányvonal. Ezeket az ismereteket szeretnénk meghonosítani idehaza. Az itteni szakembereink figyelmét felkelteni, hogy segítsék a gyerekeink gyógyulását.

180 fokos eltérés van a nézetek között. Vannak, akik szerint az emberi nem sokszínűsége, egyfajta emberi típus az autizmus, bár nehéz súly a társadalom számára. Mások keresik az okát, a gyógyítás lehetőségeit. Többségében kiderül, hogy a pszichiátriai tünetek mögött anyagcsere zavarok és diszfunkciók állnak. 54 szakterület érint az áprilisi interdiszciplináris képzés, melyet a Debreceni Egyetem  minősíttetett, és e szerint az orvosoktól elvárt 50 kredites továbbképzéshez 48 ponttal járul hozzá az áprilisi nyíregyházi konferencia.  

Olyan közös projektekben dogozunk és gondolkodunk, amelyekben eddig önállóan nem feltétlenül gondolkodhattunk volna. Számunkra, kutatók számára ez egy új lehetőség. A hallgatók számára pedig megnyílik az út egy újfajta önkéntes tevékenységre. Az Egészségügyi kar életében ez egy fontos lépés lenne, hogy a hallgatók számára minél több lehetőséget mutassunk meg, hogy ők hol dolgozhatnának önkéntesként. Van már más szervezettel is ilyen együttműködésünk, és  ezt terjesztjük ki a Most Élsz Egyesületre is.

- fogalmazott Dr. habil Móré Marianna, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának megbízott dékánja. 

Ahogy a dékán is fogalmazott, az autizmus csupán látszólag egészségügyi, a valóságban társadalmi probléma. A Magyar Tudományos Akadémia becslése szerint a hazai lakosság 1-1,5 százalékát érinti az autizmust. Sajnos egyértelmű a növekvő tendencia. Magyarországon minden 80., a nagyvilágban minden 50. születésre jut egy autista gyerek.

A konferencia honlapja a biomedic.hu.