Biztonság Hete – A gyalogosok és kerékpárosok védelme került a középpontba
Fotók: Szarka Lajos

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a katasztrófavédelem is csatlakozott az idei Biztonság Hete programhoz. Nyíregyháza belvárosában várták az érdeklődőket egy balesetmegelőzési napra, ahol számos jó tanácsot kaptak, különböző eszközöket próbálhattak ki, majd tesztelhették is a frissen megszerzett tudásukat.

Többek között a biztonsági öv helyes használatára is felhívta a figyelmet a rendőrség csütörtökön a Nagy Imre téren. Az egész nap a balesetmegelőzésről szólt csütörtökön, Nyíregyházán. Rendőr- és tűzoltóautó, különböző feladatok, ajándékok várták az érdeklődőket, valamint jó tanácsokat kaphattak kicsik és nagyok egyaránt a szén-monoxid-mérgezés megelőzésétől a szabályos kerékpárhasználatig.

Egyik legfontosabb feladatunk a tűzmegelőzési tájékoztatás, kisebb részben pedig a tűzoltással kapcsolatos ismeretek átadása is, a mai napon elsősorban óvodások és iskolások érkeztek hozzánk, akik hagyományos módon vagy online tudtak tesztet kitölteni, gyakorlati feladatként pedig tűzoltási feladatot tudtak ellátni” – nyilatkozta Leskovics Zoltán tűzoltósági főfelügyelő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó alezredese.

A Biztonság Hete

A Biztonság Hetét idén már nyolcadik éve szervezte meg az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és a Magyar Biztosítók Szövetsége annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét a balesetek megelőzésére. Ebben az évben kiemelt figyelmet fordítottak a gyalogosokra, a kerékpárosokra, valamint a mikromobilitási eszközökkel közlekedőkre, miután országszerte az az általános tapasztalat, hogy különösen ők szenvednek súlyos sérüléseket a közúti közlekedésben.

Elsősorban a legvédtelenebb célközönségre fókuszáltunk, így a gyalogosok és kerékpárosok témakörében próbáltuk meg a sátrainkat berendezni, hogy felhívjuk a figyelmüket elsősorban a biztonságos közlekedésre. Ennek keretében különböző kvízkérdésekkel készültünk az érdeklődők számára, hoztunk egy kerékpáros ügyességi pályát, ahol lehetett gyakorolni a szabályos közlekedést és mindemellett látványos szóróanyagokat hoztunk ki, hogy felhívjuk a biztonságos közlekedésre a lakosság figyelmét” – nyilatkozta Morvai Szabolcs, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály megbízott vezetője.

Meglepő statisztikák

A rendőrség statisztikái alapján a halálos kimenetelű balesetek több mint egyharmada a biciklisekhez és a gyalogosokhoz köthető. Bár az elmúlt években valamennyire csökkent a balesetek száma a korábbi időszakhoz képest, még mindig több mint kétezer baleset történik az utakon, ezekből pedig évente több mint száz végződik tragédiával. Ami pedig az e-rollereseket illeti, amiből egyre több van a nyíregyházi közlekedésben is, különösen figyelmeztető, hogy az év első hét hónapjában több mint kétszáz, személyi sérüléssel járó balesetet okoztak az e-rollerrel közlekedők.

Kapcsolódó galéria

Balesetmegelőzési nap 2024