Biztonságban a báli rendezvényeken

A rendezvények esetében is vannak betartandó tűzvédelmi előírások, biztonsági dokumentációt kell készíteni, ezeknek, pontosnak és naprakésznek kell lenniük. Fontos, hogy a rendezvény szervezője megfelelő létszámú biztonsági személyzetet foglalkoztasson, hiszen veszély esetén az általuk adott utasítások szerint kell eljárni, vagyis nagy a felelősségük abban, hogy senkit ne érjen baleset.

E feltételek meglétét minden ellenőrzés vizsgálja.

A művelődési, sport- és oktatási létesítményekben, helyiségekben esetenként nem az eredeti rendeltetésnek megfelelő rendezvények esetében, valamint az 500 főnél nagyobb befogadóképességű nem művelődési és sportlétesítményekben, helyiségben tartott alkalomszerű kulturális és sportrendezvényekre a vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, biztonsági intézkedéseket az esemény szervezője köteles írásban meghatározni és a rendezvény időpontja előtt 15 nappal azt tájékoztatás céljából a tűzvédelmi hatóságnak megküldeni.

A bejelentésnek tartalmaznia a kiürítési számítást, a rendezvény helyszínén a résztvevők tervezett elhelyezkedését és létszámát, a kiürítési útvonalakat, a kijáratokat, a tűzoltási felvonulási utakat és területeket, közművek nyitó és záró szerkezetét feltüntető és az oltóvízforrásokat, a menekülésben korlátozott személyek tervezett elhelyezését és létszámát tartalmazó méretarányos helyszínrajzot, a biztonsági személyzet feladatait, a tűz esetén szükséges teendőket és a tűz jelzésének és oltásának módját.

A színpad védelmére minden megkezdett 50 m2 után 1 db 34A teljesítményű, az öltözők, raktárak védelmére minden megkezdett 50 m2 után 1 db 34A teljesítményű, a vendéglátó és kereskedelmi egységek védelmére minden megkezdett 100 m2 után 1 db 34A, 183B C teljesítményű tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani.

A nyíregyházi hivatásos tűzoltók a szerda esti gyakorlaton egy feltételezett helyzetben azt gyakorolták, hogy egy tömegrendezvény helyszínén egy esetleges tűzesetnél hogyan tudnak a leghatékonyabb módon az ott tartózkodókat menteni és tüzet oltani.