Biztos jövő, sikeres fiatalok – 800 diák vett részt az I. Mini Edukációs Szakmai Napon

800 diák és 32 hazai, illetve nemzetközi vállalat vett részt a Magyar Diplomáciai Akadémia által szervezett első Mini Edukációs Szakmai Napon a Zrínyi Ilona Gimnáziumban. Az eseményen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese is részt vett, aki hangsúlyozta, hogy Nyíregyháza a kezdetektől kiemelt pillér volt, hiszen itt indították el először a Start Akadémia programot, a vármegyét pedig erős bástyának tekintik a magyar értelmiség utánpótlásában.

 

A Magyar Diplomáciai Akadémia, a Külgazdasági és Külügyminisztérium alapításában, nagyszabású pályaorientációs napot rendezett pénteken a Zrínyi Ilona Gimnáziumban. Az első Mini Edukációs Szakmai Nap keretében Nyíregyházán 800 diák és 32 hazai, illetve nemzetközi vállalat vett részt. Három nyíregyházi gimnázium mellett, két debreceni és három miskolci intézmény tanulói és tanárai hallgathatták meg az interaktív előadásokat és cégbemutatókat. Kobzos István, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium főigazgatója az eseményen hangsúlyozta, hogy az intézményükben kiemelten fontos a pályaorientáció.

– Feladatunk a pályaorientációs képzés támogatása, és most a lehető leghitelesebb forrásból, a cégek képviselőitől kaptunk értékes információkat. Bár sok mindent megtaníthatunk a diákoknak, az a gyakorlati tudás, amit itt szereztek, páratlan. A gyerekek beülhettek a legmodernebb autókba, 3D nyomtatással dolgozhattak, radartechnológiát próbálhattak ki, és még egy török utasszállító jeleit is befoghatták. Gumiabroncsokat vizsgáltak, és számos interaktív programban vettek részt, ami nagyban befolyásolja majd továbbtanulási döntéseiket. Külön öröm volt látni, hogy a cégek bemutatták: Magyarországon is versenyképes fizetéseket kínálnak, és a diákoknak nem kell Nyugat-Európába menniük ahhoz, hogy sikeres karriert építsenek és boldoguljanak – részletezte Kobzos István, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium főigazgatója.

Nyíregyháza eddig is – most is hazavár!

Az eseményt követően a szervezők az önkormányzat, a kamara és a vállalatok képviselőivel, valamint az oktatási intézmények vezetőivel tartottak sajtótájékoztatót az újonnan indult országos kormányzati programról a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarában. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az eseményen hangsúlyozta, hogy a program illeszkedik a városvezetés céljához, hogy csökkentsék a térséget érintő elvándorlást és hazaszólítsák a fiatalokat.

– A célunk az, hogy a diákok Magyarországon tervezzék a jövőjüket, és különösen fontos számunkra, hogy a nyíregyházi középiskolások, akik felsőoktatásba mennek, később visszatérjenek városunkba. Erre épül a 2018-ban elindított „Nyíregyháza hazavár” program is. Ahogy többször hangsúlyoztam, a város gazdaságfejlesztési és iparipark-fejlesztési programjának legfőbb célja, hogy a helyi fiatalok, akik belépnek a munkaerőpiacra, itt találjanak munkát. Hiszen a fiatalok számára a munka és a lakhatás a két legfontosabb tényező, és ezekre nálunk lehetőséget tudunk biztosítani. Jelenleg is öt nagy cég beruházása zajlik az ipari parkban, ami több ezer új munkahelyet teremt. Ezért is örülök, hogy ez a program Nyíregyházára érkezett, mert úgy érzem, a céljaink találkoznak – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

Egyedülálló lehetőség a diákoknak

Az eseményen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese is részt vett, és kiemelte, hogy a Magyar Diplomáciai Akadémia már öt éve működik, korábban nem volt olyan intézmény, amely összefogta volna a diplomataképzést központi jelleggel. Ennek adja hátterét a Start Akadémia program, amelyen keresztül középiskolásokat szólítanak meg, jelenleg az ország négy városában. Magyar Levente arról is beszélt, hogy Nyíregyháza a kezdetektől kiemelt pillér volt, hiszen itt indították el először a Start Akadémia programot, melynek keretein belül a fiatalok jobban megismerhetik önmagukat, fejleszthetik kommunikációs készségeiket és egy élményteli közösség tagjaivá válhatnak.

– A program célja, hogy középiskolás diákokat összekössön olyan vállalatokkal, ahol értékes gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek, hasonlóan a duális képzéshez, de annak hagyományos formájától eltérően. Itt nemcsak szakmát tanuló fiatalok, hanem gimnazisták is részt vehetnek, és lehetőségük nyílik a reálgazdaság szereplőivel való kapcsolatépítésre. Így olyan tudásra tehetnek szert, amelyet később akár az állami szférában is kamatoztathatnak – bár természetesen nem kötelező a közszolgálat vagy a Diplomáciai Akadémián való továbbtanulás. Akárhol is folytatják pályájukat, a program során szerzett ismeretek mindenképp hasznosak lesznek számukra. Örömmel tapasztaltam, hogy Nyíregyházán, a program első állomásán, nagy érdeklődés kísérte ezt a kezdeményezést – mondta el Magyar Levente miniszterhelyettes, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Erős bástya a szabolcsi vármegye

A sajtótájékoztatón Magyar Levente miniszterhelyettes kiemelte, hogy a Start Akadémia a PályaPanoráma Program keretében rendezte meg első alkalommal a Mini Edukációs Szakmai Napot, amelynek célja az volt, hogy még több középiskoláshoz jussanak el, és gyakorlati, a reálgazdaságban való jártasságot biztosító képzésben részesítsék őket hazai és nemzetközi vállalatok bevonásával. A Nyíregyházán elindított program jelentősége szimbolikus, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét erős bástyának tekintik a magyar értelmiség utánpótlásában – mondta el Magyar Levente. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az esemény nemcsak a diákoknak, de a vállalatoknak is versenyelőnyt jelent, hiszen közvetlen kapcsolatot teremthettek a legtehetségesebb fiatalokkal.