Bodzavirág megyei versmondó versenyt rendeztek Nyíregyházán
Május 25-én rendezték meg a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola intézményében a „Bodzavirág” megyei versmondó verseny. A megmérettetésre 84 versenyző érkezett a megye 22 oktatási intézményéből. Iskolánkban a már hagyománnyá vált és immár hatodik alkalommal megvalósított verseny célja, hogy a tanulók megismerkedjenek a kortárs költők verseivel és ezeket a verseny zsűrije, illetve a versenyzőtársak előtt adják elő.

Az esemény a gimnázium épületének díszterem-kápolnájában nyitóünnepséggel kezdődött. Ebben az évben is hagyományosan felcsendült Balázs Árpád: Bodzavirág című műve a „Szent Imre Kicsinyek kórusa” előadásában. Az énekkart vezényelte: Gebri Zsanett, zongorán kísért Kirmayer Krisztina.
Ezt követően Sarkadiné Papp Lívia igazgatóhelyettes kedves idézettel köszöntötte a vendégeket és a versenyzőket, amely így hangzott: „Mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.”

Majd biztató szavait Sarkady Sándor Bodza című versével koronázta meg. A versmondó verseny díszvendége Nyulász Péter IBBY-díjas író, költő volt. A költő kiemelte a „Mindenki” című Oscar-díjas rövidfilmet, amelyben hallható volt a megnyitókor felhangzott kórusmű. A verseny légkörének oldása és a versenyzők megnyugtatása céljából a Baba bab című versét megtanította, illetve játékosan elmutogatta a közönséggel. Bebizonyította, hogy lehet verset mondani úgy is, ha nem beszélünk. Ezzel jó hangulatot teremtve felnőttet, gyermeket egyaránt ráhangolt a délutánra.

Ezután került sor az évfolyamonkénti megmérettetésre, melyre a gyerekek nagy izgalommal készültek. Felkészítő tanáraik és szüleik biztatták, bátorították őket a tantermekben. A versmondókat korcsoportonként háromtagú zsűri értékelte. Az idei verseny zsűritagjai:

1. évfolyam
Dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár főkönyvtárosa
Vasváriné Komlósi Judit, a Móra Ferenc Általános Iskola tanítója
Lipők Lászlóné, a Szent Miklós Görög Katolikus Általános Iskola tanítója

 

 

 

2. évfolyam
Máté Csabáné Orosz Beáta, a Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda magyartanára
Simon Tamásné, a Jókai Mór Református Általános Iskola tanítója
Mozga Marianna, a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola utolsó éves tanító szakos hallgatója

3. évfolyam
Nyulász Péter, IBBY díjas író, költő
Ilyésné Tóth Viktória, a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és AMI könyvtárosa
Sütő Hanna, 11. évfolyamos tanuló, aki verseket, novellákat ír

4. évfolyam
Dr. Koi Balázs, a Nyíregyházi Egyetem PhD főiskolai tanára, 
Papp András, a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola papnövendéke
Kemecseiné Rusz Eleonóra, az Apáczai Csere János Általános Iskola tanítója

Míg a zsűri meghozta döntését, addig a vendégek szeretetvendégségben részesültek. Az „Okos játékok” tárházában valóban okos játékokkal ismerkedhettek meg és játszhattak, kikapcsolódhattak a versenyzők.

A versmondó verseny díjkiosztóján került sor a korábban beérkezett rajzpályázatok értékelésére és az eredmények kihirdetésére. A rajzpályázatra nevezők ebben az évben ma élő költők verseiből nyerhettek ihletet, kiemelve Nyulász Péter verseit. A beérkező rajzpályázatokat szintén négy korcsoportban díjazták, melyet Dobos Zoltánné, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettese és rajztanára értékelt. A nyertes rajzpályázatokért járó vándordíjat a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola vihette haza.

A versmondó verseny eredményhirdetésén Nyulász Péter adta át a legjobbaknak járó könyvjutalmat és az oklevelet. Idén a versmondásért járó vándordíj iskolánkban maradt, hiszen a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola versmondói nyerték a legtöbb helyezést.

Jövőre is szeretnénk megrendezni ezt a családias hangulatú és méltán nagyszabásúnak mondható „Bodzavirág” versenyt, melyen a gyerekek a versmondó talentumaikat mutathatják meg.

BODZAVIRÁG MEGYEI VERSMONDÓ VERSENY
EREDMÉNYEK

1. ÉVFOLYAM
I. Kovács Anna
II. Kiss Levente
III. Szentmiklóssy Zsófia
Különdíj: Tar Milán

2. ÉVFOLYAM
I. Ari Júlia
II. Tatár Hanga
III. Potornai Réka
Különdíj: Sárosi Csenge

3. ÉVFOLYAM
I. Szarka Emma
II. Tályai Loretta
III. Molnár Dóra Enikő
Különdíj: Tar Benjamin

4. ÉVFOLYAM
I. Stonawski Benjamin
II. Újvári Sára
III. Boros Gábor
Különdíj: Papp Ádám Zsolt

 

 

 

BODZAVIRÁG MEGYEI RAJZVERSENY
EREDMÉNYEK

1. ÉVFOLYAM
I. Petykó Anna
II. Novák Petra
III. Dovha Alina
Különdíj: Jónás Jázmin

2. ÉVFOLYAM
I. Tóth András
II. Fehér Lili
III. Soltész Ramóna
Különdíj: Pongó Marcell

3. ÉVFOLYAM
I. Kovács Patrik