Böjti futás Sóstón

Zumbával melegítettek a III. Böjti futás résztvevői Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn. Kicsik és nagyok együtt készültek a közös mozgásra. Volt, aki nem először futott, ők azt mondták; egyszerűen a jó hangulat vonzotta őket. - A második alkalommal vagyok itt, nagyon szeretek sportolni, az első voltam még és örülök, hogy ilyen sok ember van itt – mondta el Szaplonczai Anna Febrónia.

Több mint ezren vettek részt a Böjti futáson. Többnyire görögkatolikusok, a Hajdúdrogi Metropóliához tartozó három püspökségből, de voltak olyanok is, akiket csak a közös mozgás vonzott. A futókat korosztály szerint különböző kategóriákba sorolták be, kölyöktől a profiig. Nagy sikert aratott a családi futam.

– A jelenlévőknek jó harmada családban érkezett, tehát hoztunk iskolásokat, akkor a gyermekvédelmi hálózatok gyermekeit és ezzel együtt ebben a nagy ezres tömegben, mondom ennek a jó harmada családban jelentkezett, ennek nagyon örülök és szeretném ezt is erősíteni tovább, hogy családban éljünk és az egész életszemléletünk a családból induljon és a családra irányuljon – emelte ki Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Metropólia érsek-metropolitája.

További képekért kattintson a fotóra! 

A böjti futás házigazdája a Nyíregyházi Egyházmegye volt. Az apostoli kormányzó kiemelte, az esemény egyben jubileum is. 

– Kevesen tudják, hogy ez a mai nap egy rendkívüli alkalom, hiszen egy évvel ezelőtt hirdette ki a Szentatya a metropóliát és tulajdonképpen ez a mai nap a Nyíregyházi egyházmegyének a születésnapja és ezen az ünnepnapon együtt örülünk a fiatalokkal és nagy örömmel tölt el, hogy itt lehetek és vendégül fogadhatjuk azokat, akik ma eljöttek – tette hozzá Szócska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója.

 

Futás közben jött az ihlet

 

A futást a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola egyik tanár találta ki. Amikor Gyesen volt, futni járt és a mozgás közben kapott ihletet. 

– Futás közben éreztem, hogy milyen szép, hogyha együtt tudok a természettel mozogni és elkezdtem sokat imádkozni futás közben. Majd megosztottam ezt az érzésemet az érsek atyával, hogy miért ne lehetne, hogy mások is ezt átérezhessék. Szent Pál gondolatai jutottak az eszébe, aki azt mondta a hitet megtartottam, a pályát végigfutottam és a nagyböjti szertartások alatt folyamatosan mondjuk ezt a szakaszt és így alakult ki a Böjti futás gondolata – mesélte el Inántsy-Pap Ágnes, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola, idegen nyelvi lektorátusának vezetője.

A böjti futással a görögkatolikusok üzenni is kívántak a nagyvilágnak, ők így készülnek a nagyhétre és a húsvéti ünnepekre.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)