Bölcsőde – 29 kisgyermek ellátását biztosítja az új épület
Fotó: Szarka Lajos

Hozzásegítik a kisgyermekes szülőket a munka világába való visszatéréshez a nyíregyházi önkormányzat és az állam által támogatott bölcsődefejlesztési projektek. Kedden átadták Salamonbokorban a Gyöngyszem Családi Bölcsőde Hálózat új épületét, mely a modern kor igényeihez igazodva biztonságos, tágas, barátságos környezetet teremt a kicsik számára, ahol a szülők is nyugodtan hagyják gyermekeiket napközben. Nyíregyházán 13 évvel ezelőtt a munkanélküliség 12% volt, mára ez a szám csak 3–3,5%, így szükség van az új bölcsődei férőhelyekre.

29 férőhelyes az új családi bölcsőde, mely már május 18-tól fogadja a gyermekeket. A Szivárványtenger Nonprofit Kft. komoly tapasztalattal rendelkezik a hasonló intézmények üzemeltetésében, kisgyermeknevelés és -gondozás területén. A projekt a „Bölcsődei férőhelyek kialakítás” című pályázatból jött létre, az előkészületek 2022 januárjában befejeződtek, februárban elkezdődtek a kivitelezési munkálatok.

„Ez egy nagyon korszerű, a mai gyerekek ellátására alkalmas épület. 4 csoporttal működünk, ez egy újfajta szolgáltatás. Kis létszámúak a csoportjaink, rugalmas az ellátás, a szülők igényei szerint dolgozunk. Szeretettel, kedvességgel, szinte második otthonukba járhatnak hozzánk a gyermekek” – mondta Tassi Gyöngyi intézményvezető.

A salamonbokori új bölcsőde mellett még számos hasonló projekt és beruházás történt Nyíregyházán, mely az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósult meg. A kormány kiemelt figyelmet fordít a családok támogatására.

„Büszke vagyok arra, hogy a választókerületemben 11 bölcsőde épül. Vannak, amelyeket már átadtunk, ez javítja a munkanélküliségi mutatókat. Ha egy anya vissza akar térni dolgozni, akkor tudja, hogy a gyermeke biztos kezekben van. Nyíregyházán és környékén a munkanélküliségi mutatók nagyon pozitívak. Mintegy 3–3,5 százalék itt a munkanélküliség, ez azt jelenti, hogy amikor 2010-ben országgyűlési képviselő lettem, ez 12% volt, tehát nagyon sokat sikerült előre lépni. Ha megszületnek a gyerekek – szinte közhelyszerű, hogy ha van gyerek, van jövő –, ők adják a jövőnket, a megmaradásunkat” – emelte ki dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Az alapellátás mellett a fejlesztőfoglalkozásokhoz szükséges infrastruktúra és eszközök is rendelkezésre állnak az új épületben.

„Ez a jövő. Valóban a munkahelyek több szempontból érvényesülnek – itt is lett 4 új munkahely. Ma egy másik program is volt: a munkásszállót adtuk át. Jönnek a beruházások, már egy részük itt van. Oda kell a lakhatás, és a bölcsődei, óvodai helyek, valamint ilyen jó körülmények…” – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester, Nyíregyháza.

Nyíregyházán több bölcsődefejlesztési program fut a Szivárványtenger Nonprofit Kft. új családi bölcsődei férőhelyeinek kialakítása mellett. A Honvéd utcai intézmény 3 csoporttal bővül, Nyíregyháza-Nyírszőlős településrészen egy egycsoportos bölcsőde épül, férőhelyszám-bővítés történik Oroson, a Mustármag Református Bölcsődében, illetve a Zöld Kuckó Bölcsődében.

Kapcsolódó galéria

Gyöngyszem Családi Bölcsőde átadó