Bőrgyógyász Konferencia – a betegre figyelni kell!
Kilencedik konferenciájukat tartották a régió bőrgyógyászai és a társszakmák képviselői. A szakemberek fő témája a melanoma és az ismét rohamosan terjedő szifilisz volt.

Szifilisz és melanoma

 

A bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat, azaz a melanoma, valamint a szexuális úton terjedő vérbaj, vagyis a szifilisz megelőzéséről és gyógyításáról tanácskoztak a régió bőrgyógyászai. A konferencián a társszakmák képviselői is jelen voltak, hiszen a bőrgyógyászat az a terület, amely egyedül nem képes diagnosztizálni egyes betegségeket, ezért rendszeresen segítségül hívnak más területen praktizáló orvosokat. Az egészségügyi statisztikákból kiderül, hogy az elmúlt időszakban a keleti országrészben megnőtt a szifiliszes megbetegedések száma. Míg 2016-ban 52 esetet kezeltek a megyében, addig 2017 augusztusáig már 48 pácienst. A szakemberek szerint ennek oka, hogy nincs elég szűrővizsgálat, szabadabban élnek és nem ismerik az emberek a tüneteket. Aggasztó, hogy a terhes nőknél megnőtt a szifiliszes betegek száma. A várandósság 16. hetében van kötelező vizsgálat és sok esetben csak akkor derül ki, hogy az anya fertőzött. Azt az újszülöttet, amelyik ilyen betegséggel születik, nagyon nehéz kezelni és élete végéig hordozza majd magában a szeropozitivitást. A szifilisz azonban megfelelő injekcióval és jó hozzáállással gyógyítható. A konferencia hasznos volt a régóta praktizáló orvosoknak és azoknak is, akik a közelmúltban kezdték a szakmát.

 

Konferencia, amely mindenkinek hasznos

 

Dr. Együd Katalin, a Jósa András Oktatókórház Bőrgyógyászati Osztály és Nemibeteg Gondozó osztályvezető főorvosa elmondta, ez egy gyakorló konferencia, ahol a mindennapi életben található eseteket mutatták be. A főorvos hozzátette, úgy véli, hogy egy kezdő szakorvosnak, vagy egy rezidensnek is azért fontos, mert szembesül azzal, hogy az élete folyamán egy szakrendelőben, vagy egy osztályon milyen megbetegedések vannak.

 

A betegre figyelni kell!

 

A szifilisz mellett a melanomáról is tartottak előadásokat az orvosok. Esettanulmányokon keresztül mutatták be a bőr elváltozásainak leggyakoribb módjait és egyedi eseteit, hiszen az elmúlt években egyre több melanomás beteget regisztrálnak az orvosok. A konferencián külön figyelmet fordítottak a szakemberek a napozás és a szoláriumozás káros hatásaira és az azokból fakadó megbetegedésekre.

ME.

(Fotó: Internet)