Bővül a képzési paletta
Új képzési területtel bővíti kínálatát a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. Elindítják az egészségügyi tanári mesterképzést, így szeptembertől pedagógusképzéssel gazdagodik a kar. A Humán Tudományok Doktori Iskola részeként szintén ősztől új doktori alprogram is indul. Az Egészségügyi Kar szakemberei emellett a kutatómunkát is folytatják.

Eddig kizárólag közismereti tanárképzés zajlott a Debreceni Egyetemen, amely a megszokott kétszakos képzést nyújtotta a hallgatóknak. Mostantól elindul a szakmai tanárképzés is azok számára, akik az egészségügyben végzik tevékenységüket és oklevél nélkül nem taníthatnak. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság 2015. decemberi határozatában engedélyezte az Egészségügyi Tanár mesterszak indítását, amelyet a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara 2016 szeptemberében az egyetem Tanárképzési Központjával közösen indíthat.

Dr. Semsei Imre, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja elmondta: a képzésre már diplomával rendelkezők jelentkezhetnek. A hallgatók a mesterszakon okleveles egészségügyi tanári diplomát szerezhetnek.

 

ÚJ DOKTORI ALPROGRAM

 

Új doktori alprogramot is indít a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. Az „Inkluzív pedagógia az Inkluzív társadalomban” címet viselő doktori alprogram a Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Program keretében indul, amelyre szintén 2016 szeptemberétől várják a diplomásokat. A programban az Egészségügyi Kar 10 minősített oktatója mellett a felsőoktatási intézmény más karairól, más hazai, illetve külföldi egyetemeiről is bekapcsolódnak professzorok a képzésbe.

 

NEMZETKÖZI KUTATÁSI PROGRAM

 

Sikeres nemzetközi pályázat részese is lehet a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. A kar koordinálásával létrejött nemzetközi konzorcium elnyerte a Visegrádi Alap Támogatását egy összehasonlító kutatás lebonyolítására. A magyar, szlovák, lengyel és cseh kutatók azt vizsgálják majd, hogy a ma ötvenes, illetve hatvanas éveikben járók hogyan élték meg a rendszerváltást, illetve az azt követő gazdasági-társadalmi változásokat. A 2016 januárjától december végéig tartó projekt megvalósításához 8000 euró támogatást kapnak a szakemberek.

 

SZÉPKORÚAK AKADÉMIÁJA

 

Az idősek számára megkezdett előadássorozat is folytatódik. Az Egészségügyi Kar és Nyíregyháza önkormányzata 2015-ben közösen indította el a Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiáját, amelynek mottója az aktív idősödés, illetve az öregedés művészete. Az akadémia keretében számos előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, a legaktívabbak az akadémia képzési programjának elvégzéséről oklevelet is átvehettek. A programsorozat tavasztól folytatódik, de a távlati tervek között szerepel a Harmadik Kor Egyetemének elindítása is, amely az 50 év fölötti korosztályt szólítaná meg.

F. A.