Bővülő együttműködés

Másfél évtizeddel ezelőtt indult el az együttműködés a két hasonló profilú intézmény között azzal a céllal, hogy tanuljanak egymástól. A nyíregyházi Oltalom Szeretetszolgálat munkatársai az évek során sok mindent elsajátíthattak a közismerten magas színvonalú bajor szociális ellátás módszereiből és azokat meghonosíthatták a hazai gyakorlatban.

A bajorországi szakemberek több új dolgot tapasztaltak Magyarországon. Többek között azt, hogy a német gyakorlattal ellentétben krízishelyzetben itt nem emelik ki a gyerekeket a családból. A magyar ellátórendszer példaként állhat a német szakemberek előtt.

 

Hasznosítható tapasztalatok

 

Andreas Kurz, a herzogsägmühlei Szociális Falu vezetője azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, az Oltalom Szeretetszolgálatnál megszerzett tapasztalatok hasznosíthatók, hiszen az a struktúra és szociális elv, amit a hajléktalan és nehéz sorban lévő embereknél alkalmaznak, nagyon szakmaiak és tudományosak.

További képekért kattintson a fotóra!

A rendszeres tapasztalatcserék mindkét félnek előnyösek. A látogatásokból a német és a magyar szakemberek is tanulnak.

 

Nem egyoldalú kapcsolat

 

Laborczi Géza, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője kifejtette, nekik azért fontos, mert egy 120 éve hajléktalanokkal foglalkozó intézménynek lehetnek a partnerei és a barátai. A vezető hozzátette, nekik olyan előnyük van az időben, amit a nyíregyháziak maximálisan fel tudnak használni. Laborczi Géza kifejtette, a kapcsolat azért is fontos, mert nem egyoldalú, hiszen a német fél nyitottsággal áll a magyarokhoz, és kíváncsiak arra, hogy itt mit, hogyan oldanak meg a szakemberek.

 

Új elem – több lehetőség

 

Az együttműködés új eleme, hogy a német partner felajánlotta a magyar szakembereknek azt, hogy hosszabb időt tölthetnek Németországban, ott munkatapasztalatokra tehetnek szert, illetve megismerkedhetnek a bajorországi egyházi és világi ellátórendszer sajátosságaival.

Mikita Eszter

(Fotó: Szarka Lajos)