Bringaváros – Hetedik alkalommal is elrajtolnak a bringások
Fotó: Trifonov Éva

Szeptember 28-án, szombaton újra megrendezik Nyíregyházán a Bringaváros kerékpáros eseményt, amely már a hetedik alkalommal várja az érdeklődőket. A Mozdulj Nyíregyháza program keretében zajló rendezvény célja az egészséges életmód és a kerékpáros közlekedés népszerűsítése. A résztvevők 18 helyszínen gyűjthetnek pecséteket, amelyeket majd a Kossuth téren ajándékokra válthatnak be. A pecsétgyűjtés mellett a bringapontokra érkezőket kiegészítő programok és izgalmas aktivitások is várják.

A népszerű rendezvény az Önkormányzat a Bringasziget és a Nyíregyházi Civil fórum közös szervezésében valósul meg. A résztvevők ismét nekivághatnak Nyíregyháza különböző pontjainak, hogy pecséteket gyűjtsenek, miközben felfedezik a város különböző településrészeit. A Bringaváros célja az egészséges életmód népszerűsítése és a kerékpáros közlekedés ösztönzése, amely Nyíregyházán egyre elterjedtebb.

Értékes nyeremények találnak gazdára

A város több mint 80 km kerékpárúttal rendelkezik, így egyre többen választják a kerékpárt közlekedési eszközként, vagy sportolási céllal. Szombaton bárki, aki kerékpárra pattan, nemcsak a sport örömét élvezheti, hanem értékes nyereményekkel is gazdagodhat.

A rendezvény végén, a legaktívabb résztvevők között a Kossuth téren egy kerékpárt sorsolunk ki. Ahogy minden évben, most is megrendezzük az iskolák közötti versenyt, amelyen az első három helyezett iskola vásárlási utalványt nyer. Emellett a nagy népszerűségnek örvendő kerékpár szépségversenyt is megtartjuk, ahol a szavazatok alapján odaítélt fődíj szintén egy vásárlási utalvány lesz

mondta Pataki Mihály, a BringaSziget tulajdonosa.

Pihenés mellett aktivitás a bringapontokon

Az esemény során a résztvevők 18 helyszínen gyűjthetik össze a pecséteket, amelyeket később a Kossuth téren különféle ajándékokra válthatnak be. A program 8:30-tól indul a regisztrációval és a menetlevelek átvételével. A pecséteket egészen 15:00 óráig lehet gyűjteni. A kerékpárosok lakókörzeteket járnak be, ahol a helyi civil szervezetek amellett, hogy bemutatkoznak különféle aktivitásokkal készülnek a bringapontokon.

Most már hagyománnyá vált, hogy a helyi civil szervezetek igyekeznek szórakoztató programokat kínálni a gyerekek és felnőttek számára. Célunk, hogy ne csupán pihenést, hanem aktív szórakozási lehetőségeket is biztosítsunk minden résztvevőnek. Olyan új ismereteket és élményeket kínálunk, amelyek a kikapcsolódás mellett aktivitást is jelentenek

fogalmazott Petneházyné Bugán Magdolna, a Nyíregyházi Civil Fórum elnöke.

11 év a kerékpározásért és az aktív életmódért

Az esemény a Mozdulj Nyíregyháza kezdeményezés keretein belül valósul meg, amely idén már 11. évébe lépett. A 2013-ban dr. Kovács Ferenc polgármester támogatásával indult program célja, hogy kortól, nemtől függetlenül biztosítsa az ingyenes mozgás lehetőségét, és azóta is nagy népszerűségnek örvend, amihez az évek alatt egyre több aktív résztvevő és támogató csatlakozott.

– Sokan csatlakoznak az eseményhez, akik hisznek abban, hogy Nyíregyházán a kerékpározásnak nemcsak jelene, hanem jövője is van. Egyre többen választják a kerékpározást, nemcsak a folyamatosan bővülő kerékpárutak miatt, hanem mert az utóbbi időben ez egy életstílussá vált. A környéken sétálva sok kerékpáros családot láthatunk, ami fontos a város közlekedése szempontjából. Különösen lényeges, hogy a gyalogosok, kerékpárosok és autósok megtanuljanak békésen együtt élni. Ez a nap azonban más, mint a többi, mert a felszabadultságról és az örömről szól

hangsúlyozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Izgalmas programok minden korosztálynak

A szervezők számos kiegészítő programmal készülnek, többek között kerékpár-szépségversennyel és ovis pályával, így a résztvevők egy színes, aktív napra számíthatnak. Érdemes előre megtervezni az útvonalat a hatékonyabb tekerés érdekében. További információk a mozduljnyiregyhaza.hu oldalon érhetők el.

Kapcsolódó galéria

Bringaváros 2024 beharangozó