Bringaváros – Több mint 1200-an kerékpároztak a hetedik alkalommal megszervezett eseményen
Fotó: Trifonov Éva

Hetedik alkalommal rendezték meg Nyíregyházán a Bringaváros családi szabadidős sportrendezvényt, amely Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, a BringaSziget és a Nyíregyházi Civil Fórum közös szervezésében valósult meg. Az esemény fő célja a város 80 km-es kerékpárút-hálózatának felfedezése volt, valamint a kerékpározás és az egészséges életmód népszerűsítése.

Az idei Bringaváros több mint 1200 indulót vonzott, akik számára 11 regisztrációs és 7 szponzori ponton keresztül nyílt lehetőség a vármegyeszékhely számos nevezetességének és kerékpárútjának felfedezésére. A kerékpáros kihívásra különböző korosztályokból érkeztek résztvevők, családok és baráti társaságok egyaránt, ezáltal valódi közösségi élménnyé vált a sportesemény. A nap folyamán számos aktivitás, játék és meglepetés várta a családokat és bicikliseket, így nemcsak a sportolás, de a közösségi élmény is kiemelt szerepet kapott.

„A legfontosabb, hogy együtt legyünk a közös programok során. Olyan városi eseményt szervezünk, ahol népszerűsítjük a kerékpározást és az egészséges életmódot. A napsütésben minden összhangban van, így méltó búcsút mondhatunk a gyárnak egy felejthetetlen kerékpáros program keretében” – mondta el Jászai Menyhért alpolgármester.

Az esemény a Mozdulj Nyíregyháza! kezdeményezés keretein belül valósult meg, amely idén már 11. évébe lépett. A 2013-ban dr. Kovács Ferenc polgármester támogatásával indult program célja, hogy kortól, nemtől függetlenül biztosítsa az ingyenes mozgás lehetőségét, és azóta is nagy népszerűségnek örvend.

„Itt 8 órától pezsgés tapasztalható a téren, számos család és baráti társaság érkezett, és bízunk benne, hogy az időjárás kedvező marad, legalább délután 2-ig. Ide várjuk vissza azokat, akik itt regisztráltak, és folyamatosan érkeznek a kerékpárosok is a betegek támogatására. Ezen kívül fantasztikus hetet zártunk: elindítottuk a mozdonyt Nyíregyházán is. Hihetetlen, hogy a fitneszterem a Szabadidősport-központban teljes kapacitással működik” – számolt be Hornyák Enikő, Nyíregyháza sportreferense.

Az esemény egyik leglátványosabb része idén is a „Legaktívabb városrészek” versenye volt, amelyet a Kossuth téren felállított két görgős kerékpáron bonyolítottak le. A résztvevők 3 percig tekerhettek, és ezzel gyűjtötték a kilométereket a saját városrészük számára. A leglelkesebbek a Belváros lakói voltak, akik tavalyi győzelmüket megőrizve, idén is elnyerték a legaktívabb városrész címet.

„Mindenre felkészültünk a pecsételő pontokon. Különféle meglepetésekkel várjuk a kerékpárosokat. A Kossuth téren lehetőség van a város különböző részeiért való görgős tekerésre. Aki minden pecsételő ponton megfordul és begyűjti a pecséteket, azok között egy kerékpárt sorsolunk ki” – ismertette Pataki Mihály, a BringaSziget tulajdonosa.

Az iskolák is nagy lelkesedéssel vettek részt a versenyen. A „Legaktívabb iskolák” címért zajló megmérettetést a Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézménye nyerte, megelőzve az Arany János Gimnáziumot és a Móricz Zsigmond Általános Iskolát. A díjazott iskolák a BringaSziget által felajánlott vásárlási utalványokat kaptak jutalmul.

„A héten a gyerekek körében meghirdettem a Bringaváros nevű programot, és nagyon sokan örömmel értesültek a hírről. Nagy létszámmal érkeztünk az iskolából” – számolt be Tóth Dalma, a Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézmény testnevelő tanára.

A rendezvény egyik különlegessége idén is a kerékpár-szépségverseny volt, amelyre 25 bringás nevezett. A kreatívan díszített, egyedi kerékpárokra Nyíregyháza hivatalos közösségi oldalán lehet szavazni október 4-ig. A Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézménye nemcsak az esemény egyik pecsétgyűjtő pontja volt, a résztvevők itt egy családi nap keretében meg is pihenhettek. Frissítőkkel és különböző programokkal tölthették el az időt, miközben összegyűjtötték a szükséges pecséteket a teljesítményük igazolásához.

„Évek óta fantasztikus események sorozata zajlik a Szabó Lőrinc Tagintézményben. Ez a hely Sóstóhegy közművelődési színtere is, és néhány éve ehhez a nagy családi naphoz csatlakozott a Bringaváros program. Az egyik kerékpáros pont rendkívüli találkozási lehetőséget kínál: akik kerékpárral érkeznek, elkérik a pecsétet, és láthatják, micsoda izgalmas események zajlanak a háttérben. Az emberek bejönnek, találkoznak egymással, beszélgetnek, és továbbviszik Sóstóhegy jó hírét kerékpáron” – hangsúlyozta Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő.

Az eseményen részt vett dr. Szabó Tünde, Nyíregyháza országgyűlési képviselője, aki kiemelte, hogy a Bringaváros rendezvény ismét bizonyította, hogy egyre népszerűbb a kerékpározás a városban. A program nemcsak a mozgást népszerűsítette, hanem lehetőséget biztosított a városi infrastruktúra megismerésére is. A résztvevők sportos kihívásokkal és élményekkel gazdagodhattak a szombati nap során, ahol közel 200-an mind a 18 bringapontot teljesítették, így ők közjegyző előtti sorsoláson vesznek majd részt, és egy kerékpárt nyerhetnek.

 

Kapcsolódó galéria

Bringaváros 2024 - megnyitó a Belvárosban