Bringázz okosan!

Gyerekeknek rendeztek a kerékpározáshoz kapcsolódó közlekedésbiztonsági napot. A kicsik tesztpályán biciklizhettek, kipróbálhattak szimulátorokat, és KRESZ tesztet is kitölthettek. A fő cél, hogy megtanuljanak biztonságosan közlekedni a kerékpárutakon. 

Gyerekekkel telt meg a Városi Jégpálya. Kerékpáros közlekedésbiztonsági napot rendeztek óvodásoknak. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata Bringázz okosan címmel tartott rendezvényt a Csomópont és Kerékpárút Fejlesztés Nyíregyházán II. ütemének pályázatához kapcsolódva. A közelmúltban 80 km kerékpárúthálózat épült ki a városban, sokan bringáznak a Nyíregyháza-Tokaj közötti szakaszon is, ezért is tartották fontosnak, hogy a gyerekeknek szerveznek egy olyan napot, ahol megtudhatják, hogyan kell szabályosan közlekedni. Nyíregyházán nagy hagyománya van a kerékpáros rendezvényeknek. 

- A Michelin Bringafesztivál, majd a Bringapiknik és a Bringaváros is arról szól, hogy népszerűsítsük a kerékpáros közlekedést, és mindig kapcsolódik hozzá közlekedésbiztonsági rész is. A városban jelentősen nőtt a kerékpárutak száma, melyet sportolásra és közlekedésre is használhatnak a nyíregyháziak - mondta Dr. Kovács Ferenc polgármester. 

A nap során szimulátorokat próbálhattak ki a gyerekek, felvehették a részeg szemüveget, mely olyan hatást kelt, mintha valaki ittasan közlekedne. Volt KRESZ teszt és triál bemutató. Majoros János magabiztosan egyensúlyozott a bringájával, de a kicsik is kerékpárra ülhettek, és a rendőrség által kiépített pályán tesztelhették tudásukat. A kerékpározás mellett sokan használják a fiatalok közül az elektromos rollert is. A szakemberek szerint fontos, hogy viseljenek védőfelszereléseket a közlekedők mind a kerékpáron, mind a rolleren. 

- Azt javasoljuk, hogy viseljenek bukósisakot, rolleren kéz és lábvédőt. Utóbbinál most zajlik az egyeztetés a besorolását illetően, fontos, hogy megfelelő sebességgel használják azt a tulajdonosok - mondta Morvai Szabolcs r. alezredes, közlekedésrendészeti osztályvezető. 

A Bringázz okosan programon több iskolából és óvodából vettek részt tanulók, a szervezők pedig ajándékokról is gondoskodtak. Akik helyesen töltötték ki a közlekedésbiztonsági tesztet, illetve minden feladatot teljesítettek, sorsoláson vettek részt. Számos kerékpáros kiegészítőt, lámpákat nyerhettek a kicsik, de több bringa is gazdára talált a tombola sorsoláson. 

Kapcsolódó galéria

Kerékpáros vetélkedő a Városi Jégpályán