Búcsú az Apáczaitól – Elballagtak a végzős diákok Nyíregyházán

Online módon ballagtak el a nyolcadikosok az Apáczai Csere János Általános Iskolában. Az intézménytől 113 végzős tanuló búcsúzott el szombaton.

A diákoknak furcsán zárult az utolsó általános iskola tanév, a második félévben a koronavírus-járvány miatt szinte nem is találkoztak, pedig a nyolcadikos számára ez az időszak mindig megkönnyebbülés, mivel addigra már túl vannak a felvételiken. A pedagógusoknak szintén hiányoztak a gyerekek, a búcsú ebben a helyzetben még nehezebb.

„Nagyon-nagyon büszke vagyok rájuk és nagyon fáj a szívem, hogy el kell őket engedjem, mert én azt gondolom, hogy mindig osztályfőnök kicsit anyuka is és főleg amikor a saját gyerekei kirepülnek, akkor minden energiájával az osztályára tud koncentrálni és így vagyok ezzel én is. Ez nagyon nehéz és megható pillanat, de nagyon örülök neki, hogy még ha ilyen körülmények között is, de meg tudtuk szervezni a ballagást.” - mondta Kutasi Angéla, az intézmény pedagógusa, a 8.c osztály osztályfőnöke.

Kiváló osztály

Ebben az osztály hat olyan tanulót ünnepeltek, akik nyolc éven át kitűnőek voltak, többen kaptak szaktanári dicséretet is. A diákok a tanteremben ülve hallgatták végig az igazgatói beszédet, online módon tudtak csak elbúcsúzni tőlük. A nyolcadikosok bíznak abban, hogy az iskola falain túl is barátok maradnak majd.

„Én a Krúdyba megyek tovább matek szakra. Érdekes most így elballagni, mert szerintem nagyon jó osztály voltunk és összetartottunk. Sok barátom volt ebben az osztályban és remélem, hogy ezután is tartjuk majd a kapcsolatot.” - mesélte az egyik diák, Dobi József.

Fontos a búcsú

Március 16-tól az oktatást is érintette a koronavírus-járvány, megszűnt a tantermi oktatás, online térbe szorultak a diákok és a pedagógusok. Szombaton a 113 fő végzős hallgató léphette át újra és egyben utoljára apáczais diákként az iskola küszöbét.

„A hagyományok köteleznek minket, itt pedig a hagyomány egy ünnep, az ünnep családi, nemzeti sport és a gyereknek élete egyszeri és megismételhetetlen alkalma a ballagás, hiszen az első lépést teszi meg az életben, kötődik az intézményhez. Úgy gondolom, hogy jogunk és kötelességünk, hogy ezt megszervezzük számukra.” - mondta Andó Károly, Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője.

Nyíregyháza oktatási intézményeiben más-más módon, de mindenhol elbúcsúztak a nyolcadikosoktól.