Búcsú dr. Hock Miklósné igazgatónőtől

Történelem-latin szakos középiskolai tanárként kezdte pályáját iskolánkban. Fiatal pedagógusként nagy szakmai igényességgel, lendülettel és szeretettel tanította, nevelte tanítványait.

Három alkalommal nemcsak szaktanárként,de osztályfőnökként az érettségiig is elkísérte, segítette, támogatta a gondjaira bízott növendékeket. Nem nevelt hangos szóval. Nagy türelemmel, de határozottan pallérozta a "legszebb ifjúság" éveiben felnőtt korra készülő diákokat. Tanítványai szeretettel vették körül.

Hitvallása volt tisztelni az embert, becsülni másokat és dolgozni másokért. Az iskola nagy tanáregyéniségeinek példáját követte, s később az ő személye is példaként szolgált.

1976-ban a tantestület bizalmát élvezve a Kölcsey Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola igazgatójává választották.1993-ig, nyugdíjba vonulásáig volt az intézmény vezetője. De ekkor sem tekintette magát másnak, mint "primus inter pares"-nek, elsőnek az egyenlők között. Az iskola névadójának szellemében vezette, irányította a nehéz időket is megélt közösség munkáját.

Tudományt a munkás élettel egybekötni: ez a feladás.

s ez a Kölcsey által megfogalmazott elvárás mindig nagy kihívást jelentett. De ő nagy akaraterővel, kitartással és szeretettel tudta kezelni az iskola épületgondjait, az átszervezéseket, a demográfiai hullám levezetését és a gyakori tantervi változások kihívásait.

Tanártársai támogatását élvezve munkabírását a családját ért súlyos betegségek sem törték meg. Kapcsolata az iskolával nyugdíjas évei alatt sem szakadt meg. Nagy örömmel vett részt rendezvényeinken. Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy egyetemi éveim után egykori Alma Materembe visszatérve 16 évig helyettesként közvetlenül segíthettem vezetői munkáját, s nyugdíjazásakor átvehettem ennek a közeljövőben 60 éves jubileumát ünneplő kiváló iskolának a vezetését.

 

Kedves Tanárnő, Igazgatónő! Kedves Márta!

Fájó szívvel búcsúznak az egykori kollegák, munkatársak és tanítványok. Búcsúzik a Kölcsey Ferenc
Gimnázium közössége. Emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrizzük.

Nyugodjon békében!

 

Kalucza Lajos
címzetes igazgató