Budapest Klezmer Band a VIDOR zárásaként

A Budapest Klezmer Band koncertjére gyűltek össze az érdeklődők szombat este. A Vidor Fesztivál Nagyszínpadán az 1990-ben alakult együttes tradicionális zsidó zenét játszott. Negyed századdal ezelőtt a zenekar alapítójának, Jávori Ferencnek az volt a célja, hogy az akkorra feledésbe merült izraelita kultúrát megmentse, feladatát pedig egyfajta misszióként teljesítve megismertesse az emberekkel a klezmer zenét.

 

Gyűjtés és alkotás

 

Jávori Ferenc „Fegya”, Kossuth- díjas előadóművész a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, szerencsésnek érzi magát, hiszen Munkácson született, ahol , a 60-as, 70-es években lehetősége volt gyűjteni ezt a zenét. A művész hozzátette, ismert egy híres, cigány származású hegedűst, Galambosi Gyulát, akitől nagyon sokat tanult és gyűjtött. Amikor áttelepült Magyarországra, Budapestre, akkor a tarsolyában volt az a sok zsidó népzene, amiből merített.

 

Számos országban megszámlálhatatlan fellépés

 

A Budapest Klezmer Band muzsikáját az elmúlt két és fél évtized alatt a Világ számos országában megismerték. Sok fellépés, koncert és színházi előadás áll a zenekar tagjai mögött. A formációt 2000-ben a Magyar Tudományos Akadémia Kodály Zoltán közművelődési díjával jutalmazták, 2003-ban pedig Artisjus- díjban részesültek.

További képekért kattintson a fotóra!

Kohán István klarinét,- Gazda Bence hegedű,- Nagy Anna tangóharmonika,-
Barbinek Gábor harsona,- Máthé László bőgő, -Végh Balázs ütőshangszer,- Jávori Ferenc, Fegya pedig zongorajátékával szórakoztatta a közönséget. Munkájuknak köszönhetően a klezmer mára a magyar kultúra részévé vált, a zsidó hangszeres népzene pedig a népek közötti kapcsolat egyik tükre lett. Nyíregyházán az elmúlt 25 év legsikeresebb műveiből hallgathattak meg érdekességeket a klezmer zene kedvelői.

 

VIDOR 2015-díjak

 

A VIDOR Fesztivál utolsó napján díjazták az idei legjobb fellépőket és előadásokat. Hosszú órákon át mérlegelt a Makk Károly Kossuth- díjas filmrendező vezette öttagú zsűri, majd 11 díjat ítéltek oda. A legjobb előadás idén a Katona József Színház játéka, A két Korea újraegyesítése lett, amely a port.hu különdíját is megkapta. A legjobb átváltozóművészeknek Nagy Sándort, Magyar Attilát és Szerednyei Bélát ítélték meg, a legjobb női alakítás Rezes Judité lett, a legjobb filmvígjátéknak pedig az ARGO 2-t gondolta a zsűri.

Mikita Eszter