Büfé és közösségi tér épül a Kossuthban – Pinceszigetelés az iskolában

Befejeződik a rekonstrukció a Kossuth Lajos Gimnázium Szent István utcai szárnyában. Megfelelő eljárások után használhatóvá teszik az épület pincéjét, mintegy 70 millió forintért. Az országos egyház támogatása mellett az iskola saját forrásból finanszírozza a beruházást, mely a tervek szerint márciusra készül el.

 

Elfoszlott régi tablók kerültek ki az evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium pincéjéből egy korábbi selejtezés, felújítás után – persze ettől függetlenül is tudták, hogy szigetelés nélkül készült az épület. Bár a fűtésrendszer kapcsolóelemei helyet kaptak itt, de másra nem használhatták a Szent István utcai szárny pincéjét. Most örömmel terveznek, és a szigetelés után várják, hogy helyére kerüljön a külső panorámalift is, mely összeköti a szinteket a pincétől.  

„Sok mindenre lenne szükség. Részben közösségi helyiséget szeretnénk, elsősorban diákoknak. Van egy olyan ötlet is, hogy hozzuk le a büfét, illetve legyen mellette egy kis étkező is. Hogy a sok közül mi lesz – esetleg szükségtanterem –, amikor kész lesz, és látjuk, hogy állnak ezek a helyiségek, akkor fog eldőlni. Biztos lesz megoldás, és lesz olyan kívánság, ami nem tud megvalósulni, mert ahhoz kicsi ez a terület” – nyilatkozta Babicz Gyöngyi, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója.

Szigetelőteknőt alakítottak ki, megtisztították a téglát a nedves vakolattól, majd szigetelik a falakat, injektálásos technológiával. 

„Talajnedvesség, illetve talajvíznyomás elleni szigetelési munkákat végzünk. Az injektálás a fő szakterület most itt. A kisméretű tégla eléggé elázott, és ide juttatunk speciális anyagot a falba. A pórusokat zárjuk, és így kialakítunk egy vízzárást” – tájékoztatott a Szakszig Kft. ügyvezetője, Bagaméry Gábor.

Szárazabb lesz ezután az épület talaj fölötti valamennyi fala is, hiszen a nedvesség ezután nem tud felfelé vándorolni a falakban.

„Több mint 70 millió forint ez a beruházás. Ennek jó egyharmadát az országos egyház biztosítja számunkra, egy pályázat kapcsán. A többi önerőből történik, a gimnázium megtakarításaiból. Sajnos nincs más forrás, pályázati lehetőség, amiből ezt lehetne finanszírozni. Szerencsére a fenntartó mindig ír ki ilyen pályázatokat. Két éve nyertük meg ezt a pályázatot, de mire elkészültek a tervek, és mindenféle talajmechanikai vizsgálat, addig a duplájára emelkedtek az eredeti költségvetésben szereplő összegek. De örülünk, hogy ezt megvalósítjuk, muszáj megoldani” – folytatta a Kossuth gimnázium igazgatója.

Jó két hete indult a munka, az őszi szünet alatt szerencsés lenne jól haladni, hiszen ha ismét diákok és órák lesznek az iskolában, csak délután tudnak zajos munkát végezni. A befejezést és költözést márciusra tervezik az iskolában.