Bürokráciacsökkentés

A vállalati szektorhoz kapcsolódó közigazgatási bürokrácia csökkentési program kidolgozása című európai uniós program keretében áprilisban indult az országos konferenciasorozat. A nyíregyházi állomásnak a megyei kormányhivatal adott otthont. A szervezők a Miniszterelnökség és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal alkotta konzorcium, együttműködve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Zöld-Nagy Viktória, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta, eddig is volt már sok olyan kormányzati intézkedés, amelyek a vállalkozók és az állampolgárok számára is bürokráciacsökkentést hoztak. Ezek forintokban és az eljárásokban is érzékelhetők voltak. A cél most az, hogy a vállalkozásoknak versenyképesebb helyzetet biztosítsanak, kevesebb adminisztráció mellett többet tudjanak foglalkozni a tevékenységükkel.

 

JAVASLATOK A VÁLLALKOZÓI SZEKTORBÓL

 

A további célszerű változtatások előkészítéséhez a programba bevonták a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét, és persze a vállalkozások javaslatait is várták. Czomba Csaba, a VOSZ megyei elnöke hangsúlyozta, a szövetség évek óta napirenden tartja a bürokráciacsökkentést, hiszen az itthoni jelentősen meghaladja az európai mértéket. Magyarországon a 4 millió 300 ezer munkavállalóból több mint 1 millióan dolgoznak a közigazgatásban, ez az arány terheket ró a vállalkozásokra. A közigazgatásra minden országban szükség van, de nem mindegy a mérete és a működése.

A vállalati szektorhoz kapcsolódó közigazgatási bürokrácia csökkentési konferencia résztvevői kerekasztal-beszélgetésen és műhelymunkán vettek részt, majd előadást hallgattak meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program céljairól és lehetőségeiről.

Szoboszlai Tibor