Cantemus Kórusfesztivál – A Karvezetői Mesterkurzus nyitóhangversenyével vette kezdetét a program
Fotó: Trifonov Éva

Tizenegy ország képviselői vesznek részt az augusztus 15-én kezdődött Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezető Mesterkurzuson, Nyíregyházán. A fesztivál a karvezetői mesterkurzus hangversenyével vette kezdetét csütörtök este a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, ahol a résztvevők adományaikkal támogathatták a kárpátaljai oktatást, a háborús körülmények között dolgozó és élő pedagógusokat, segítő hivatásban dolgozókat, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, és hozzájárulhattak a háborús terhek enyhítéséhez.

 

Varázslatos dallamok csendültek fel csütörtök este a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, ahol a helyek egytől egyig megteltek. A Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál a karvezetői mesterkurzus hangversenyével vette kezdetét, melyben a Nieuw Amsterdams Ifjúsági Kamarakórus, a Napsugár Gyermekkórus, a Cantemus Fiú- és Gyermekkórus és a Pro Musica Leánykar szerepelt. A zeneszó előtt dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere mondott ünnepi köszöntőt, melyben hangsúlyozta, nagyon nehéz volt a koronavírus-járvány és a gazdasági válság közepette bármilyen nagyszabású rendezvényt megszervezni, egy olyat pedig különösen, amelyen 11 nemzet tagjai vesznek részt. Ahogy fogalmazott, a nyitány pedig egy igazán különleges napra esik.

Különleges nap

– A nyitány egy különleges napra esik, amely számunkra, magyarok és a katolikus hit követői számára kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ma Nagyboldogasszony napját ünnepeljük. Ez az a nap, amelyen Szent István királyunk életében minden évben törvénykezési napot tartott, ítéleteket hozott, és halála előtt nemzetünket a Szűz Mária kegyelmébe és oltalmába ajánlotta. E nap mély jelentése, hogy bárhol is éljenek a világon magyarok, mindannyian ezen szentség alatt állunk. Most pedig mi is egy olyan megszentelt helyen állunk, ahol az elkövetkező zene és ének még erősebben fejti ki hatását – fogalmazott beszédében dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Tizenegy ország képviselői vesznek részt a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezető Mesterkurzuson, Nyíregyházán. A 15. nyíregyházi kórusfesztivál nemzetközi vonalát olasz, észt, német, holland, tajvani és japán karok képviselik, mellettük itthonról a kecskeméti Aurin Leánykar, illetve a Cantemus saját kórusai lépnek fel a közönség előtt tartott hangversenyeken és a minősítő versenyen. Dr. Ulrich Attila alpolgármester hangsúlyozta köszöntőjében, hogy hatalmas elismerés illeti meg a Cantemus Kórust.

A zene ereje

– Mi, nyíregyháziak pontosan tudjuk, mit jelent mindez. Már több mint négy évtizede, hogy a Cantemus család a zene ereje által összetart, és megőrzi néphagyományainkat, magyar kultúránkat. A világ számos pontján közvetítik ezt a kincset, és nemcsak a zenét, hanem mindazokat a magasztos gondolatokat is, amelyekkel a magyar kultúrát terjesztik. Akik ismerik a Cantemus családot, jól tudják, hogy nem csupán egymásra épülő csoportok és énekesek alkotják ezt a közösséget, hanem sokan, akik már továbbtanultak, visszajárnak hozzájuk, és folytatják a közös munkát. Felnőtt fejjel talán még inkább felismerjük, hogy ha valaki visszatér, és rendszeresen gyakorol, mert szíve és lelke visszahúzza, akkor az azt jelzi, hogy a Kodály Zoltán Általános Iskolában folyó zenei oktatásban óriási erő rejlik – emelte ki dr. Ulrich Attila.

A csütörtök esti jótékonysági koncertre a belépés ingyenes volt, de a résztvevők adományaikkal támogathatták a kárpátaljai oktatást, a háborús körülmények között dolgozó és élő pedagógusokat, segítő hivatásban dolgozókat, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, és hozzájárulhattak a háborús terhek enyhítéséhez. A karvezetői mesterkurzus keretein belül a nyitóhangversenyen túl, a karvezetők értékes szakmai kurzuson is részt vehetnek, ahol a Nyíregyházi Cantemus Kórus együtteseinek munkájába is bepillantást nyerhetnek Szabó Dénes karnagy úr által.

Kapcsolódó galéria

Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 2024 - Karvezetői mesterkurzus nyitóhangverseny