Cél a Pamír csúcsa
A Pamír csúcsának meghódítására készül Fedor Mihály. A nyíregyházi hegymászó 7100 méter fölé szeretne jutni, oxigénpalack használata nélkül. Az expedíció július 13-án indul.

Ugyan Anita és Ács Zoltán nyíregyháziként már 8000 méter fölé jutott. Most Fedor Mihály készül, hogy meghódítsa a Pamírban található 7134 méter magas Ibn Szína-csúcsot. Hegymászó szempontból nem nehéz a csúcs, viszont az időjárás miatt csak rövid ideig támadható, ezért kockázatos. Fedor Mihály is hónapok óta készül, hogy fizikálisan rendben legyen.

– Rendszeresen edzek teremben és a szabadban, hetente kétszer felfutok a tokaji hegyre. A mászáshoz fontos a jó erőnlét. Persze szerencse is kell majd ahhoz, hogy eredményesek legyünk, az időjárás csak néhány hétig olyan, hogy elérhető a csúcs. Jelenleg most is -25 fok van – mondta Fedor Mihály hegymászó.

Egy mezőkovácsházi hegymászóval, Sarus Zoltánnal utazik majd a nyíregyházi sportember Kirgizisztánba. Az előretolt alaptábor 3800 méteren lesz, majd az alaptábor 4200 méteren található. Várhatóan több mint száz hegymászó tartózkodik majd ott, akik szeretnének feljutni a csúcsra. Az akklimatizálódás után augusztus elején a hajnali órákban indulhat a csúcstámadás, melyre nyolc órájuk lesz a hegymászóknak.

Dankó L.