Cikluszárás: „Ilyen intenzív, eredményes öt éve talán még nem volt Nyíregyházának”

Nagy forgalmú utakat fejlesztettek, bővült a kerékpárút-hálózat, energetikailag és részben komplexen korszerűsödtek az önkormányzati épületek, nőtt az adóbevétel, csökkent a munkanélküliség, fejlődött a szociális szféra, élénkült a kulturális élet. Nyíregyháza polgármestere és alpolgármesterei többek között erről is szóltak a 2014–2019-es önkormányzati cikluszáró sajtótájékoztatón, valamint a szerkesztőségünknek adott interjúkban. (Megjelent a Nyíregyházi Napló október 11-ei számában.)

Néhány munkanappal a 2014–2019-es önkormányzati ciklus vége előtt érdemes visszatekinteni és összegezni az elmúlt öt év kihívásait, eredményeit.

– vezette fel az értékelést a keddi sajtóeseményen dr. Kovács Ferenc polgármester, melyen egyebek mellett kiemelte, 2014-ben két nagy célt fogalmaztak meg: az önkormányzati intézményrendszer rekonstrukcióját és az épületek teljes körű felújítását, valamint a közúti, közlekedési infrastruktúra komplex fejlesztését. Mindezt hazai-kormányzati, uniós és saját, önkormányzati forrásokból.

Utak, járdák, kerékpárutak, csomópontok

– Ami az utakat illeti, óriási, több évtizedes a lemaradásunk, de sokat léptünk előre. Csak idén 23, míg tavaly 16 út kapott aszfaltot, a teljes ciklusban 49 kilométer utat pormentesítettünk, emellett felújítottunk 24 kilométert. A forgalmas utak egy részének felújítása most is zajlik, és azért tűnik úgy, hogy egyszerre, mert ezek jelentős része az önkormányzat által elnyert pályázatok forrásait felhasználva újul meg, ahol kötelező határidők vannak. A csomópontok korszerűsítése is e stratégia része, amely a víztoronynál kezdődött, s azóta a Mező utcától a Törzs utcáig több helyen folytatódott. Illetve zajlik, például a Szélsőbokori útnál, s csak jövőre újabb öt körforgalom épül. De ne feledkezzünk meg a járdák felújításáról, okoszebrák megépítéséről, valamint a kerékpárútjaink hálózatba kapcsolásáról, majd 71 kilométerre bővítéséről, újabb városrészek eléréséről.

Megújult intézményrendszer

– Ami a másik nagy vállalást érinti, az intézményrendszer felújítását, szintén nagyot léptünk előre, mely halaszthatatlan is volt, látva a sok esetben szó szerint lerohadt épületeket. Az összes önkormányzati óvodát felújítottuk (az utolsó a sorban az orosi, Deák Ferenc utcai, egy elhúzódó közbeszerzés miatt, de az is elkészül jövő őszre), és egy új is épült a kórház területén. Mindez ugyanúgy vonatkozik a bölcsődékre. Sőt, bár nem az önkormányzat a fenntartó, hét iskolát is rendbe tettünk, s tucatnyi tornatermet, valamint 14-nél jár az ovisport pályák száma. De a szociális és egészségügyi szférára is figyeltünk: felújítottuk a kis SZTK mellett az orvosi rendelőket, sőt, újak is épültek-épülnek, az őz utcán most készül egy vadonatúj Szociális Nappali Ellátó Intézmény.

Csődközelből sikertörténet

– Mindezek és a most fel nem soroltak hátterét a felelős gazdálkodás és tudatos tervezés adja, pedig a kiindulópont nem volt egyszerű. Még emlékezhetnek rá, hogy 2010-ben egy csődközeli helyzetben lévő várost vettünk át a szocialista vezetéstől, közel 24 milliárdos adóssággal! Mindezt egy körülbelül 33 milliárd forintos költségvetésnél, amiből majdnem 8 milliárd volt a hiány is. Csak összevetésül: Nyíregyházának hat éve nincs költségvetési hiánya, és a büdzsé második éve történelmi magasságokban, 73 milliárd forint fölött jár, aminek nagyjából a fele fejlesztési forrás, ez is jelzi a közös munkánk eredményét. S az is, hogy az adóbevételeink 7-ről 12 milliárd forintra nőttek, a munkanélküliség 2010-es, nagyjából 10 százalékos mértéke mára 3 százalék közelébe csökkent.

Jó a hírünk

– Jó a hírünk az országban, amit a turizmus fejlődése is jelez, ez volt az egyik legdinamikusabban növekvő terület, és azért is érkezhet ide ennyi pénz, mert akár az uniós, akár a Modern Városok Program teljesítésében kiemelkedően jól állunk országos viszonylatban, a megyei jogú városokkal összehasonlítva. Utóbbi keretében valósult meg a Tokajig vezető kerékpárút, a Szabadtéri Színpad felújítása, a Pangea Hotel és most a négycsillagos sóstói hotel, a nyugati elkerülő. Ehhez, és a mostani ötéves ciklus sikeréhez az azt megelőző négy évünk előkészítő munkája is kellett. Például az, hogy belső átszervezésekkel létrehoztuk a polgármesteri kabinetet, odafigyelünk az önkormányzati cégekre, életre hívtuk a referatúra rendszert, benne kiemelten is egy pályázati csapattal – így tudjuk sikeresen menedzselni a rengeteg projektet. A TOP-os források elnyerésénél is jól szerepeltünk, már 29,6 milliárd forintnál tartunk, s újabb 2 milliárd a plusz forrásunk, 1,6-ra pedig be van adva az igényünk.

Közösségépítés

A polgármester összefoglalva hozzátette: nem mondhat senki értelmetlen beruházást az elmúlt évekből. – Ilyen intenzív, eredményes öt éve talán még nem volt Nyíregyházának, amihez persze kellett a kormányzati támogatás, a sikeres szereplés az EU pályázatokon és a növekvő saját erőnk is, valamint az együttműködés a civil és szakmai szervezetekkel, a cégekkel, vállalkozásokkal és a társadalommal is. Ez az egyik legfontosabb élménye ennek az elmúlt öt, illetve kilenc esztendőnek: a közösségépítés. A sikereink közösek, melyekre mindannyian büszkék lehetünk.

Ígéretek helyett tények

A polgármester a sajtótájékoztatón a közelgő önkormányzati választások kapcsán azt mondta: sok mindenről kell dönteniük a választópolgároknak, s kérte, hogy vizsgálják meg a szavahihetőséget. Ezzel kapcsolatosan felemlegette a korábbi, szocialista városvezetés által készített, 2006-os Bencs Programot, és sorolta a korábbi, betartatlan ígéreteiket is, kezdve például a művelődési ház és a BUSZACSA (ma már Continental Aréna) felújításával. – Azt is mondták, hogy jégpályát építenek, bár, ezt már a ’80-as évektől ígérgették, mi megcsináltuk, csakúgy, mint a Belvárosi Uszodát. Beszéltek korábban a nagykörút bezárásáról, amiért egy szalmaszálat sem tettek keresztbe. Nekünk már kész vannak a terveink, s megvan hozzá az engedély. A Tokaji úti felüljárót minden választásra elővették, de nem történt semmi – tavaszra itt is kész vannak a konkrét tervek az aluljáróhoz. Nem beszélve a nyugati elkerülőről. Azt is megígérték, majd 2009-ben hoztak egy döntést, hogy majd 2025 után foglalkoznak vele. Mi pedig átadtuk nemrég 15 kilométer hosszban, ami óriási dolog! – sorolta a polgármester. Majd hozzátette: a jelenlegi ellenzék nemcsak a hitelesség, hanem az értékek terén is válságban van, aminek egyik látható jele, hogy az MSZP összeállt a Jobbikkal, pedig egy éve, az országgyűlési választások előtt még szidták egymást. – A mai, újszocialista ellenzék egy csak a hatalomra, pozícióra éhes, bárkivel szövetkezni képes generáció, felelőtlen, megvalósíthatatlan programmal. Az általuk sokszor hangoztatott női kvótáról csak annyit: náluk egy hölgy sincs a képviselőjelöltek között, nálunk pedig a csapat egyharmada most is az a FIDESZ-KDNP frakcióban, s a mostani 15 jelöltből is 5 hölgy. Ez is sokat elmond a hozzáállásukról. Jelzésértékű, hogy a régi, ismert helyi vezetőik sem állnak ki melléjük. Mintha feladták volna a várost. És még egy fontos pont: az öt évvel ezelőtti, ellenzéki „egység” is hamar felbomlott, mert az új közgyűlés felállásánál közölték velem, hogy az csak a választásig szólt...

Szociális szféra, kulturális élet

A sajtótájékoztatón a város két alpolgármestere is szót kapott, egy-egy terület eredményeit röviden összefoglalva. – A szociális hátrányokkal élőkre is nagy figyelmet fordítottunk a lassan záruló önkormányzati ciklusban – erről Jászai Menyhért szólt. Az alpolgármester kiemelte, a települési támogatásokat, korábbi nevükön: segélyeket saját forrásból biztosítják Nyíregyházán, köztük 23-féle olyat is, ami nem lenne kötelező. Jelentős fejlesztések valósultak meg a szociális és egészségügyi szférában, mindemellett leépítés helyett komoly létszámbővítéseket hajtottak végre. – 31 új szociális szakembert állítottunk be az óvodai és iskolai szociális munka segítésére, a felzárkóztatás rendkívül fontos, valamint 44 pedagógiai asszisztenst alkalmaztunk pluszban az önkormányzati óvodákban, a betegséggel, képességzavarokkal küszködő gyerekek segítését szolgálandó – mondta Jászai Menyhért. – Fontos az innováció, a fejlesztés a kultúra területén is – tette hozzá Nyíregyháza másik alpolgármestere. Dr. Ulrich Attila kiemelte, sorban újultak meg az elmúlt években a kulturális színhelyek, központok, a fejlesztés pedig nem áll meg. Hangsúlyozta: a kulturális negyed is épül-szépül a Benczúr és Bessenyei tér környezetében, a Kállay Kúria fejlesztésének II. üteme is beindult, valamint a népszerű nagyrendezvények kínálata is színesebb lett. Ugyanakkor igyekeztek figyelni az idősebb és fiatalabb korosztályra, amit a nekik szóló speciális programok mellett az Idősügyi Tanács vagy az Ifjúsági Kerekasztal léte, működése jelez. Emellett az elmúlt években a külkapcsolatokra, a partner- és testvértelepülési kapcsolatokra is nagy figyelmet fordítottak. – Vannak látványos, kézzel fogható eredmények a felújítások és a rendezvények mellett is. A Jósa András Múzeum amellett, hogy az Év Múzeuma címet nyerte el tavaly, olyan kiállításokat fogad a Seusótól a Munkácsyn át a Szinyei-tárlatig, amiért verseny van az országban. Nálunk adott az anyagi és az infrastrukturális háttér, valamint az érdeklődés is, a nyíregyháziak tízezrei mellett rengetegen jönnek a megyehatárokon túlról is hozzánk.