Crossover Művészeti Találkozó – Középpontban Móricz Zsigmond munkássága

Néptáncelőadás, Móricz Zsigmond képregény-adaptációk és élményfestés is várta a gyerekeket az Alvégesi Művelődési Házban csütörtök délután. Antal Roland néptáncpedagógus, Kertész Sándor képregénykutató és Sztojka Viktória festő közös Crossover művészeti találkozója igazi kuriózum volt az intézmény programjai között.

Érdeklődő diákokkal telt meg az Alvégesi Művelődési Ház udvara csütörtök délután, művészeti találkozóra várták a gyerekeket. Az első kedvcsináló program a Nyíregyházi Tánctanoda előadása volt, majd a fiatalokat is megmozgatták egy rögtönzött táncház keretein belül. A programon a Móricz Zsigmond Általános Iskola alsós diákjai vettek részt.

Fontosnak tartjuk Móricz életművét megismertetni a gyerekkel, minden lehetőséget megragadunk és sokszínűségre törekszünk, például egy ilyen rendezvény is ezt a célt szolgálja, amelyre meghívást kaptunk az Alvégesi Művelődési Háztól – nyilatkozta a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola intézményvezetője, Illés Zoltán.

Élményfestés is várta a gyerekeket

A tánc után pedig a képzőművészetek különböző ágaival ismerkedtek a gyerekek, várta őket többek között Sztojka Viktória festőművész, a téma pedig továbbra is Móricz Zsigmond művei voltak. Vásznat, ecsetet, kiegészítőket kaptak a gyerekek és kezdődött az élményfestés. Ez az aktivitás fejleszti többek között a fiatalok kreativitását, színérzékét és a finommorotikát.

Tulajdonképpen az a jó ebben, hogy nincs elvárás, nem jegyre teljesítenek, nem kapnak a végén sem ötös osztályzatot vagy kevesebbet, hanem valóban megjeleníthetik a belső világukat ezeken a képeken, amelyeket festenek. Ha már feldolgozás készül egy-egy képkockából, akkor ebből adódóan biztos, hogy a gyerek saját magát, egy élményét is belefesti, akár színek, akár formák mentén – mondta a festőművész.

Móricz művei képregényeken keresztül

Az egész program keretét adó Móricz Zsigmond művek képregény formában is megjelentek. A Crossover Művészeti Találkozó célja pont ez volt, hogy a történeteket több átdolgozás alapján is megismerjék a gyerekek. A Móricz művek könnyen olvashatók és mesélhetők, valamint megjeleníthetők, többek között ezért is választották ezt a szervezők.

Móricz Zsigmond írásai nagyon vizuálisak, nagyon látható írások, nem egy elvont dologról van szó. Ha az ember elkezdi olvasni, akkor valóban megjelennek a jelenetek és karakterek, miután annyira szépen leír jellemeket, személyiségeket, szituációkat, amelyek automatikusan vizuálisan jelenik meg az emberben és ebből adódik az, hogy a különböző képzőművészeti formákban dolgozó rajzolók és alkotók lefordítják a saját nyelvükre. Ebből adódott az is, hogy a meséi kifejezetten jól illusztrálhatóak, gyakorlatilag egy olyan látványvilágot tud belőle létrehozni az adott rajzoló, ami magával ragadja a gyerekeket, a fiatal olvasókat – nyilatkozta Kertész Sándor képregénykutató, a találkozó egyik szervezője.

A crossover művészeti találkozón az író és a térség kapcsolódási pontjait is megismerhették a gyerekek a különböző foglalkozásokon keresztül.

Kapcsolódó galéria

Crossover találkozó Nyíregyházán 2024