Csabai László kapta a Mészöly-díjat – Szekszárdon vette át az elismerést

Átadták az idei Mészöly-díjat. Mészöly Miklós szülőhelyén, Szekszárdon Csabai László vehette át a díjat A vidék lelke című kötetéért.  Az írót Szkárosi Endre laudálta.

A Mészöly Miklós irodalmi hagyatékát gondozó Mészöly Miklós Egyesület 2004-ben alapított elismerést kortárs magyar íróknak. A díjat minden évben Mészöly Miklós születése évfordulóján, január 19-én vagy az azt megelőző, illetve követő napokban adják át az író szülővárosában, Szekszárdon. Olyan író kaphatja, aki a tágabb értelemben vett fiatalabb nemzedékhez tartozik, jelentős írói, kritikusi vagy irodalomtörténészi életművet hozott létre, és fontos társadalmi kérdésekben nyilvánosan is hallatja a hangját. A díj alapítólevele szerint az elismerés adható magyar, illetve más közép-európai nemzet írójának. 2005-től Márton László, Darvasi László, Macsovszky Péter, Cserna-Szabó András, posztumusz Baka István (1948-1995), Péterfy Gergely, Zalán Tibor, Szkárosi Endre, Győrffy Ákos és Borbély Szilárd (1963-2014), Danyi Zoltán, Szabó Róbert Csaba, Lábass Endre és Szvoren Edina vehette át a díjat.

Idén A vidék lelke című kötetéért Csabai László vehette át az elismerést Szekszárdon. A díjazottat Szkárosi Endre laudálta.

Csabai László 1969-ben született Nyíregyházán, és egy szegedi meg egy zwickaui megszakítással azóta is itt él. Nyelvtanár-könyvtáros egy helyi szakközépiskolában. Írásait számos folyóirat közölte, A legyőzött című elbeszélésének adaptációját a Magyar Rádió mutatta be. Első elbeszéléskötete 2006-ban jelent meg, majd folytatásos Szindbád-regényekkel jelentkezett a Magvető kiadásában. Művei: A Hiéna reggelije (elbeszélések, 2006); Szindbád, a detektív (Magvető, 2010); Szindbád Szibériában (Magvető, 2013); Száraz évszak. Páros novellák (Magvető, 2014); Szindbád, a forradalmár. Nyolc év Misáéknál (regény, Magvető, 2017); A legyőzött (hangjáték); A vidék lelke. Hármas történetek (Magvető, 2019).

 

Forrás: litera.hu