Családbarát cím, ajándék 3D nyomtató – Eredményesen zárja az évet a Kállay Gyűjtemény

Családbarát szolgáltatóhely elismerést kapott a Kállay Gyűjtemény. A város egyik fontos kulturális intézménye ebben az évben látogatói rekordot döntött, 2023-ban pedig hat hónapos rendezvénysorozattal készült a 30 éves évfordulójuk alkalmából. Egy támogatójuktól 3D nyomtatót kaptak ajándékba, amit a múzeumpedagógiai foglalkozásokon használják majd.

Családbarát hely matricát használhat ezentúl a Kállay Gyűjtemény, ezt az intézmény sajtótájékoztatóján jelentette be Dohanics László. A gyűjteményvezető hangsúlyozta, hosszú évek óta kiemelt feladatuk, hogy a gyerekeken keresztül családokat tudjanak behívni. A Családbarát Országos Mozgalom most értékelte is ezeket a törekvéseiket.

Több kritériuma van, és egy pontrendszernek kell megfelelni. Pelenkázóhelytől és bébiétel-melegítő helytől kezdve, a parkolón át a liftig, sok mindennek kell megfelelni. A bizottság tagjai eljöttek hozzánk, ellenőriztek és novemberben megkaptuk a tanúsítványt” – mondta Dohanics László.

Ajándék nyomtató

A 21. századi technológiának köszönhetően egy 3D nyomtatóval a reggelink elkészítésétől kezdve akár egy házat is meg tudunk építeni. A Kállay Gyűjteménynek már régi vágya volt egy ilyen eszköz, most egy több százezer forintos készüléket kapott ajándékba egy támogatójuktól.

Ez a vágyunk nem valósult meg addig, ameddig a Tipographic Kft. be nem lépett az életünkbe, Dániel András ügyvezető igazgató úr révén. Ez a gép most került hozzánk karácsonyi ajándékként, nagy hasznát elsősorban a múzeumpedagógiai foglalkozásokon látjuk, hiszen olyan tárgyakat lehet vele kinyomtatni, például egy érdemrendet vagy kitüntetést, amelyet utána a gyerekek kezébe tudunk adni. A gép színes anyaggal is dolgozik, tehát akár eredeti színében és állapotában is meg lehet formázni, hatalmas nagy segítség nekünk ez a gép, amit most megkaptunk” – tette hozzá a gyűjteményvezető.

Jelentős gyűjtemény

A gyűjtemény tartalmát tekintve is jelentős, illetve a város kulturális élete szempontjából is kiemelt helyen szerepel. 2023-ban pedig már három évtizedes fennállását ünnepli majd, de most a 29. évüket is igen szép eredménnyel zárják.

Ebben az évben minden eddigi látogatottsági rekordot megdöntött a Kállay Gyűjtemény, ezzel együtt a pénzbevételeiket is. Ez mutatja azt, hogy az a kis csapat, aki itt dolgozik, nem befelé fordul, és a tudományos munka mellett megpróbálja „eladni” a gyűjteménynek azon értékeit, amelyeket a modern társadalom nem biztos, hogy a mindennapjaikban lát, de értékelnie kell. Ez az adomány, amit most kaptak, nagyban segíti majd a munkájukat és egy digitális technikával jól felszerelt gyűjtemény esetében is egy pluszt fog adni. Ez a gyűjtemény Nyíregyháza egyik ékköve, a benne lévő tárgyak és azok története mindenféleképpen azzá teszi” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Alapítvány is segíti a munkát

2014-ben létrejött a Kállay Gyűjteményért Alapítvány, amely évről évre támogatja az intézmény programjait, kiállításait és rendezvényeit. Ennek vezetésére dr. Riczu Zoltánt kérték fel, aki az adományozó, Kállay Kristófot is ismerte. Neki egyetlen kérése volt, hogy a gyűjteményt ne vigyék el Nyíregyházáról, teljes egészében a városban legyen elérhető.

Minden évben vannak olyan standard rendezvények, amit úgymond kötelezően támogatunk, ilyen például a Múzeumok Éjszakája. A gyűjteménynek van egy olyan feladata is, hogy ápoljuk a Kállay család emlékét és tartsuk a kapcsolatot a család tagjaival. Ennek egyik folyománya, hogy Kállósemjénben és Nagyhalászban Kállay- és Ilosvay-díjakat adnak át a gyereknek” – mondta dr. Riczu Zoltán, a Kállay Gyűjteményért Alapítvány elnöke.

Jubileumi tervek

A 30 éves évforduló alkalmából képzőművészeti kiállításoktól kezdve, családi rendezvényeken át sok programmal készül a Kállay Gyűjtemény. Elsőként január 20-án nyílik majd Karakó Lászlóné kiállítása, illetve egy hat hónapos ünnepségsorozatot is szerveznek szakmai napokkal, tárlatokkal, valamint a gyűjtemény egy eddig nem látott részét is bemutatják majd a látogatóknak.

Kapcsolódó galéria

Családbarát a Kállay Ház