Családbarát Múzeum címet nyert a Sóstói Múzeumfalu

2024. szeptember 30-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban adták át a Családbarát Múzeum elismerő címeket a 22. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó keretében. Azok a muzeális intézmények kaphatták meg és viselhetik a kitüntető Családbarát Múzeum címet, akik a MOKK által kidolgozott minősítési rendszer szerint családbarát szemlélettel működnek. Az elismerést Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a múzeum igazgatója vette át.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Családbarát Múzeum címre vonatkozó nyílt felhívását ötödik alkalommal hirdette meg. A felhívás célja a muzeális intézmények ösztönzése arra, hogy szolgáltatásaikat, infrastruktúrájukat, programjaikat családbaráttá tegyék, és elősegítsék a különféle családtípusok minőségi időtöltését, valamint erősítsék a családbarát értékrendet és a családot mint mikroközösséget. Hosszabb távú cél, hogy a felhívás nyomán a múzeumok folyamatosan vizsgálják a családok felmerülő igényeit, és lehetőségeikhez mérten igyekezzenek kielégíteni ezeket. Cél továbbá, hogy az intézmények fejlesszék és bővítsék a családokat megcélzó oktatási, nevelési és szociális tevékenységeiket, családbarát szolgáltatásaikat, és ebben szorosan együttműködjenek a különféle családtípusokat segítő szakmai szervezetekkel. A címet elnyerő múzeumok az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón tartott díjátadón oklevelet kapnak. A minősítést igazoló logót három éven keresztül, majd ezt követően újraminősítésük esetén folytatólagosan használhatnak az intézmények.

A családbarát szemlélet áll legközelebb a Sóstói Múzeumfalu egész működéséhez. A kiállítások úgy születnek, hogy élvezhetők legyenek a család minden tagja számára. Ez már magában a témaválasztásban is kifejeződik: pl. június 23-án nyílt időszaki tárlat a vásári és gyáripari édességek világába repíti a látogatókat (Legyen édes Sóstó!), de megnyilvánul interaktivitásra késztető elemek beépítésében is: pl. az említett kiállításban a szerencsi csokigyárban, a dolgozók számára bevezetett tízperces tornát a múzeumfalu munkatársai fotók alapján rekonstruálták, s egy filmet készítettek, hogy a tornába a látogatókat is bevonják. A kiállítások mellett idén útvonalak fejlesztését kezdte el a szakmai csapat, amelyek néhány állomáson keresztül egy témával ismertetik meg a látogatókat, s az egyes helyszíneken aktivitásokat is kínálnak. Az első ilyen útvonal a szekértől – a forgó játékszereken keresztül – a tűzoltó felszerelésig mutatja be azokat a műtárgyakat, amelyek egykor „Mozgásban” voltak. A szabadtéri múzeumban számos olyan helyszín, tér található, ahol a gyerekek játszhatnak, rajzolhatnak. A faluközpontban egy fából épült játszótér van, a barabási szatócsbolt és kocsma melletti udvarban pedig pulyasarok várja a családokat, ahol a gyerekek fából készült játékokkal játszhatnak. Ahhoz, hogy a családok is hosszabb időt töltsenek el múzeumunkban, a komfortérzet és a családias környezet megteremtésével tudunk elérni. 2024-ben a múzeumban mindhárom mosdóban pelenkázhatják gyermekeiket a szülők, illetve egy olyan helyiség van, amely szoptatásra alkalmas.