Csecsemők kánikulában

Sok anyának nagy segítség a védőnő jelenléte. Galambos Beatrixhoz és kisfiához, Zsomborhoz is jár konzultációra Tóth Katalin védőnő. A szakember a csütörtöki találkozón arról is beszélgetett a kismamával, hogy mire kell figyelni a kánikulában. A védőnő elmondta:

– A gyermekeknek nagyobb a folyadékszükségletük, mint a felnőtteknek. Ezért nagyon fontos, hogy mindenképpen legyen – főleg a nagyobb gyerekek számára – elérhető helyen víz. A csecsemőket fontos egyre sűrűbben folyadékkal kínálni, még az anyatejes csecsemőket is! Ebben a nagy melegben érdemes őket is egyszer-kétszer felforralt, majd lehűtött vízzel kínálni. Igazából nekik a folyadék- és tápanyagszükségletüket 6 hónapos korukig fedezi az anyatej, de ilyen hatalmas kánikulában érdemes nekik is vizet adni.

 

Megfelelő öltöztetés

 

Naponta többször is érdemes ruhát cserélni a gyermekeken, hiszen a nagy melegben ők is jobban verejtékeznek. Az öltöztetés után – mielőtt a szabadba vinnénk a gyermeket, érdemes magas faktorú fényvédővel bekenni a kicsi bőrét.

 

Sűrűbb pelenkacsere ajánlott

 

A pelenka alatti bőrfelületeken pír, hámló felületek vagy akár kis hólyagok is megjelenhetnek a nagy meleg miatt. Pelenkakiütés esetén nem kell egyből orvosnál vagy védőnőnél jelentkezni. A legtöbb esetben elegendő gyulladáscsökkentő krémeket használni, sűrűbben pelenkát cserélni és két pelenkázás között a lehető leghosszabb ideig pelenka nélkül hagyni a gyermeket, hogy a bőre szellőzhessen.

Dér Vivien