Csibe-csalogató rendezvénysorozatra várja az iskolaválasztás előtt állókat a Kodály

Csibe-csalogató rendezvénysorozatra várja az iskolaválasztás előtt álló, leendő első osztályosokat a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola. Október 3-tól hat éten át kínál az ének-zene tagozatás intézmény iskolára hangoló elfoglaltságokat nagycsoportos óvodásoknak.

A Csibe- csalogató helye: Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola, 4400. Nyíregyháza, Vay Ádám körút 18.

A Csibe-csalogató ideje: 2019. október 03- 2019. november 25.

Október 3-án, csütörtökön 17 órától beiskolázási szülői értekezleten ismerkedhetnek meg a leendő első osztályos gyerekek szülei az iskola lehetőségeivel és azokkal a programokkal, amelyek segítségével zajlik a több mint hat évtizedes múlttal rendelkező ének-zenei általános iskolában az oktatás, nevelés.  Az érdeklődő szülők az iskolában alkalmazott módszerekről szóló tájékoztató után megtekinthetik az iskola épületét, megtapasztalhatják a falak között uralkodó szellemiséget.

Október 10-én, csütörtökön 9 és 11 óra között nyílt tanítási órákon szerezhetnek tapasztalatokat a szülők és a gyerekek. Lehetőségük lesz az elsős és a másodikos osztályok életébe bepillantani, megismerkedni a tanítókkal és az iskola jelenlegi tanulóival.

Október 17-től a nagycsoportos óvodások tevékenyen részt vehetnek leendő iskolájuk életében, hiszen rajzpályázatra invitáljuk őket. „Mondd, szereted az állatokat?” címmel hirdet kreatív lehetőséget az iskola, ahol a gyerekek megmutathatják az állatokhoz és a rajzoláshoz való viszonyukat.

November 7-én az első, játékos foglalkozásra várja az iskola az óvodásokat. A délután regisztrációhoz kötött programjáról bővebb információt az október 10-i nyílt napon szerezhetnek az érdeklődők.

November 21-én kerül a sor a második, játékos délutáni foglalkozásra. 

November 25-én, 17 órától az iskola Kodály-termében az iskola énekkarai fogadják az érdeklődő szülőket és az óvodásokat. „Bemutatkozik az iskola” címmel tartjuk hagyományos, előadásunkat, ahol a kodályos növendékek adnak ízelítőt az iskolában zajló oktató,- és nevelőmunkáról.

Az iskoláról:

Az ének-zene oktatása Kodály Zoltán elvei és útmutatásai alapján 1958-ban kezdődött az iskolában. 1992-ben, a korábbi iskolaépület átadásának 100. évfordulóján vette fel az intézmény a nagy magyar zeneszerző és zenepedagógus, Kodály Zoltán nevét.
Az elmúlt 6 évtizedben az itt zajló oktató és nevelőmunkát nem csupán Magyarországon, hanem külföldön is elismerik a szakemberek. Világnézeti és politikai elkötelezettség nélkül neveljük, oktatjuk gyermekeinket a legfontosabb ismeretek, jártasságok, készségek, képességek fejlesztése révén. A hazai, nemzeti és egyetemes kultúra értékeinek megismertetésére törekszünk. Gondot fordítunk arra, hogy tanulóink előítélet-mentesen éljenek, tiszteljék és szeressék szüleiket, nevelőiket, társaikat. A tanulóink egyéni képességeinek figyelembevételével lehetőséget biztosítunk a tehetséggondozásra és felzárkóztatásra. A magas szintű zenei kultúra mellett iskolánk minden más közismereti tantárgyból is jó alapot ad a jó hírű középiskolákba való továbbtanuláshoz. Rendszeresen nyerjük a különböző városi, megyei és országos versenyeket, sportmegmérettetéseket. A Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában nappali rendszerű általános műveltséget megalapozó emelt szintű ének-zenei oktatás folyik. Kötelező beiskolázási körzettel nem rendelkezünk. A város minden pontjáról fogadunk gyerekeket. A diákok iskolánkban, a zene révén olyan képzésben és nevelésben részesülnek, amely további életükre kihatással van, és pozitív irányba tereli azt. A továbbtanulási arány 100 %-os. 2001. augusztusában költöztünk az új, Vay Ádám körúti épületbe, ahol impozáns látvány fogadja a hozzánk érkezőket. Nyugalmat áraszt a hatalmas aula, a sok üvegfal világossá, barátságossá teszi az épületet. Díszudvarunk a városban egyedülálló, csak úgy, mint 450 fős hangversenytermünk. A zeneoktatást egy 120m2-es énekkari próbaterem, négy hangszeres terem, külön ének szaktanterem segíti. Énekkarjaink Nyitnikék kórus, Napsugár kórus, Cantemus fiúkórus, illetve a Cantemus gyermekkar. Ezek az énekkarok rendszeres fellépői a város kulturális eseményeinek, de gyakran fellépnek szerte Magyarországon, illetve a külföldi versenyek, fesztiválok állandó résztvevői is. Az ének-zene oktatásában nagy jelentősége van:

  • Szabó Dénesnek, Kossuth- és Liszt-díjas karnagynak, a Nemzet Művészének, aki 1969-ben kezdett tanítani Nyíregyházán az akkori 4. számú Zenei Általános Iskolában (1992-től: Kodály Zoltán Általános Iskola). Szabó Dénes szervezte meg az iskola énekkarainak rendszerét: először a Gyermekkar alakult meg, és került 1975-ben az ország legjobb kórusai közé. 1978-ban Debrecenben a nemzetközi Bartók Béla-kórusversenyen elnyert második hely hozta meg számukra az országos hírnevet és az első külföldi meghívásokat. Ekkor vették fel – Bárdos Lajos kórusműve alapján – a Cantemus (magyarul: Énekeljünk!) nevet. Szabó Dénes és énekkarai számtalan hazai és nemzetközi versenyen vettek rész kiemelkedő eredményességgel, de a versenyeken kívül is sok országban felléptek és öregbítették a magyar kóruskultúra hírnevét. A 2010-ig eltelt negyven év alatt több mint ötven első díjat szereztek különböző nemzetközi kórusversenyeken. Szabó Dénes rendszeresen tart Magyarországon és a világ számos pontján bemutató órákat,  előadásokat és gyakran érkeznek Nyíregyházára is a külföldi zenepedagógusok, hogy tanulmányozzák a „nyíregyházi csodának” minősített zenei módszert. 
  • Szabó Soma, Liszt-díjas karnagynak, aki a Kodály Zoltán Általános Iskolában kezdte zenei tanulmányait. Ezt követően a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett hegedű szakon. Karvezetés diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte 1998-ban. Azóta vezető karnagya a Cantemus Vegyeskarnak és a Cantemus Fiúkórusnak. Alapító tagja, és művészeti vezetője az 1988-ban létrejött, számos nemzetközi díjat nyert Banchieri Énekegyüttesnek. Rendszeresen tanít karvezetést és reneszánsz társas éneklést  nemzetközi mesterkurzusokon Angliában, Franciaországban, Finnországban, Japánban és az Egyesült Államokban. Kortárs magyar művek bemutatásáért a Banchieri Énekegyüttes művészeti vezetőjeként Artisjus-díjat, majd a megyei Príma-Díj közönségdíját kapta. A Cantemus Vegyeskar vezetőjeként a magyar zenekultúrában végzett kimagasló munkássága elismeréséül KÓTA-díjat, majd Nyíregyháza Város Kultúrájáért Katona Béla-díjban részesült.
  • A zeneoktatásban óriási szerepe van Szőke Ritának, Artisjus- díjas, mesterfokozat okleveles ének-zene- karvezetés szakos tanárnak, aki több éve vezetője a Napsugár Kórusnak. Ebbe a kórusba iskolánk negyedik és ötödik osztályos lányai járnak, akik a heti négy kötelező, tanórai ének mellett heti háromszor énekkari próbán is részt vesznek. A Napsugár Kórus rendszeres résztvevője a hazai és nemzetközi fesztiváloknak, versenyeknek, ahonnan rend szerint rangos elismerésekkel, szép eredményekkel térnek haza. Szőke Rita mellett Szilágyiné Botos Mária, mindenki Ria nénije az, készíti fel tanulóinkat az „igazi” kóruséneklésre. Szilágyiné Botos Mária alapozza meg a kórus-és karvezetők munkáját, ő fekteti le a gyerekekben a zenei alapokat és szeretteti meg diákjainkkal egy életre a muzsikát. Elsőtől harmadikig tanítja az ének-zenét és vezeti a harmadikosok kórusát, a Nyitnikék  kórust.

Énekkarjaink sikereihez a kórus-és karvezetőkön kívül szükség van pedagógusainkra is, akik sokszor erőn felül teljesítenek annak érdekében, hogy a gyerekeket felkészítsék középiskolai tanulmányaikra. És nem utolsó sorban szükség van a kitartó, küzdeni tudó és akaró gyerekekre, akik gyakran nem élik az „átlagos gyerekek” mindennapjait, hiszen tanítás, énekkar, hangszeres órák után tovább és tovább gyakorolnak, zenélnek, énekelnek annak érdekében, hogy öregbítsék a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola határokon is átívelő jó hírét.

           A számos program mellett kiemelkedő a minden második évben megrendezendő Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál, amikor a  világ számos pontjáról érkeznek énekkarok és karvezetők azért, hogy ők is részesei legyenek a külföldön és szakmai berkekben „nyíregyházi csoda”-ként emlegetett oktató,- és nevelőunkának. Az iskola tanulói a tananyagon kívül olyan élményekkel is gazdagodnak az itt eltöltött nyolc tanév alatt, ami csak keveseknek adatik meg.

A szakmai programok mellett számos szabadidős elfoglaltságot is kínálunk tanulóinknak. Célunk az, hogy a kodályos gyerekek és szülei egy csoporthoz tartozónak érezzék magukat, így minden ősszel Családi napot, papírgyűjtést szervezünk. A felsősök minden novemberben részt vehetnek életük első bálján, ahol az alkalomhoz illő ruhában sajátítják el a „kulturált” szórakozást. Programjainkat nyílt napok, ünnepségek és különböző zenei és sportos rendezvények színesítik. A zenei oktatás mellett kiemelt figyelmet kapnak a sporttal kapcsolatos események. Iskolánk diákjai nem csupán a zene, hanem a sport számos területén is bizonyítottak. Futás, úszás, vívás, vízilabda,- hogy csak pár olyan sportágat említsünk, ahol tanulóink kimagasló eredményeket érnek el. A Kodályba járó gyerekek órarendjébe beépítettük az úszást, így minden tanuló ingyenes úszásoktatásban vehet részt. A gyerekek a nyolc tanév alatt minden héten járnak uszodába. Ehhez a szakembereket is biztosítja az iskola.