Csipkecsodák – Idén is megnyitották a Szépkorúak csipkekiállítását
Fotó: Trifonov Éva

Szeptember 10-én nyílt meg az idei Szépkorúak csipkekiállítása a Váci Mihály Kulturális Központban, ahol a Nyíregyháza és Térsége Nyugdíjas Szövetség minden évben bemutatja nyugdíjasai kézműves, vagy épp csipke alkotásait. A tárlat szeptember 25-ig lesz megtekinthető.

Több száz horgolt csoda

Idén is a Váci Mihály Kulturális Központ ad otthont a Nyíregyháza és Térsége Nyugdíjas Szövetség csipkecsodáiból készült kiállításának, mely az idősek gyönyörű, kézzel horgolt terítőit és egyéb kreatív alkotásait tárja az érdeklődők elé. Ez a tárlat már több mint 10 éve kap helyet az intézményben, egyik évben csipkéket, másik évben kézimunkákat mutatnak be. A kiállításon összesen 27 szépkorú 314 alkotása látható. A szövetség számára nagyon fontos, hogy ilyen programokat szervezzen az idősebbeknek.

Elsősorban azért, mert az idősek között nagyon sok a magányos. Az ilyen embereket bevonjuk ezekbe a programokba, ezáltal a magányukat, egyedüllétüket oldjuk. Ok ez nekik arra, hogy felöltözzenek, elmenjenek, társaságban legyenek. Az ilyen programok pedig azért is jók, mert megmutathatják, mit tudnak, hogy értéket teremtenek még ma is. Gyönyörű kézimunkáikkal nem unatkoznak, hanem dolgoznak otthon és itt bemutathatják, milyen szép dolgokat tudnak ők alkotni – mondta Szabóné dr. Csiszár Gabriella, a szövetség elnöke.

Az ilyen terítőket időbe telik általában elkészíteni, függ ez a mintától és a nagyságtól is. Azonban nem minden évben készül annyi alkotás, hogy kiállíthassák őket, így minden második évben kézimunka-kiállítást tart a szövetség, hímzéseket, gobelint, festményeket, faragásokat láthatnak olyankor az intézménybe látogatók.

Fontos, hogy az idősebbek is közösségbe járjanak

Mészáros Szilárd, a kulturális központ igazgatója elmondta: mindig nagyon büszkén vállalják ezt a kiállítást, hiszen csak szét kell nézni, és láthatjuk, hogy a „csipkecsodák” elnevezés egyáltalán nem túlzás. Az intézmény számára mindig fontosak az ilyen kiállítások.

Egyrészt egy Agórának szerintem minden témakörben adnia kell a színvonalnak. Amikor vezető lettem, az volt az ars poeticám, hogy minden korosztályt megszólítsunk minden időszakban. Azt hiszem, a szépkorúak az egyik leglátványosabb sikerünk, a Szépkorúak Akadémiája is 18-án indul, mely szintén egy nagy múltra visszatekintő rendezvénysorozat most már. S szeretném hangsúlyozni, most is nagyon sokan vagyunk itt a megnyitón és örülünk, hogy ezek az idősek nem befelé fordulnak, hanem közösségekbe járnak, csodákat alkotnak és nagyon sokat jelent nekünk, hogy mi ennek helyet biztosítunk. Nemcsak oktatásról, színházi előadásról, koncertekről szól egy Agóra, hanem tényleg arról, hogy minden szintre mindenkihez eljussunk és ez láthatóan sikerül is – fejtette ki az igazgató.

Számos kiállításnak ad otthont minden évben

A Váci Mihály Kulturális Központ rendszeresen ad helyet más kiállításoknak is: a Magyarország 365 című tárlat nyáron volt itt, múlt hétvégén pedig az Ásványbörze és ékszerkiállítás volt népszerű. A „Csipkecsodák” után jön az Alkotó Idősek tárlata, majd lesz Foltvarró, Mandala kiállítás, valamint idén sem marad el Az év természetfotósa válogatás. Mivel idén van Váci Mihály születésének 100. évfordulója, egy fotókiállítást is terveznek az intézményben az év végén a költővel kapcsolatban. A szépkorúak csipketárlata szeptember 25-ig lesz megtekinthető az emeleti galériájában.

Kapcsolódó galéria

Csipkecsodák - kiállításmegnyitó a VMKK-ban