Csizmadia Zoltán kiállítása a Jósa András Múzeumban

Csizmadia Zoltán Csók István és Egry József-díjas festőművész 1933-ban született Mátészalkán. Képzőművészeti tanulmányait a nyíregyházi Bessenyei György Népfőiskolán kezdte, majd 1958-ban kapott diplomát a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő tanszakán. Tudását, látásmódját külföldi tanulmányutakon fejlesztette, járt Olaszországban, Bécsben, Párizsban és Londonban. Egy ideig Budapesten élt, majd Veszprémbe költözött, ahol egy műteremlakáshoz jutott a város támogatásával. Innen járt rendszeresen művésztelepekre. 1977 és 1990 között évente részt vett a Hajdúböszörményi Nemzetközi Művésztelep munkájában. Festményeinek fő témája az alföldi élet és 1956 eseményei.

További képekért kattintson a fotóra!

Csizmadia Zoltán festőművész elmesélte, ő is részt vett az 1956-os eseményekben. A Magyar Képzőművészeti Főiskola Forradalmi Bizottságának volt választott tagja, mint hallgató. Hozzátette, ebben nagy nevű tagok voltak, mint Barcsay Jenő, Domonovszky Endre, Koffán Károly, akik kiváló mesterek voltak, a magyar művészet első emberei.

Csizmadia Zoltán feleségével közösen, 2001-ben megjelentette A Magyar Képzőművészeti Főiskola részvétele az 1956-os forradalom és szabadságharcban című alkotást, amit 2016-ban 1956 Magyar Ifjúsága című kötet követett. Szellemi atyja, elindítója és szervezője volt a Székely Hadosztály Emlékműve 1955. évi újbóli felállításának Mátészalka és Kocsord között a Kraszna partján. Festményeivel és grafikáival rendszeresen részt vett magyarországi és külföldi kiállításokon. Alkotásait a művészetkedvelő közönség június közepéig tekinthető meg a Jósa András Múzeumban.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)