Csodavár Játszóház – Labda és robotika

Alapozó terápia, okosító és szenzoros torna, pszichológiai tanácsadás, vagy a Sindelar terápia, mely a nagyobb gondot okozó tanulási zavarok leküzdésében segíti a Down Alapítvány által működtetett korai fejlesztő, a Csodavár partnereit. A nyíregyházi inkluzív intézmények közé jó 10 éve illeszkedett be a Játszóház, ahol átlagos és eltérő fejlődésű gyerekek együtt tölthetik az időt.

 

0–3 éves korig történik a korai fejlesztés, Down-szindrómával, autizmussal, látás-, hallássérüléssel, vagy elmaradt mozgásfejlődéssel küzdő gyerekek javára. A gyermekorvos, vagy a család kérésére születik döntés a szakértői bizottságban, akik a Csodavár Játszóház fejlesztő programjára is javasolhatják a babákat. Fejlesztő pedagógusok, gyógytornász és gyógypedagógus, pszichológusok mellett neurofeedback tréner is dolgozik a Szent István utcai épületben. Kedvünkre modellezték az agyhullámokat irányító terápiát, melyet a NASA fejlesztése nyomán használnak a gyógyításban, és két éve már Nyíregyházán is.

„Rengeteg problémára alkalmazható. Nálunk leggyakrabban autizmusban érintett, illetve ADHD, hiperaktivitás és figyelemzavarral élő gyerekek vannak. Ezen kívül is sok mindenre alkalmazható. Szorongás, depresszió, ellenálló viselkedés, tehát tényleg rengeteg területen tudjuk ezt alkalmazni, és nemcsak gyerekeknél, de felnőtteknél egyaránt” – fogalmazott Szabó Nóra, a Csodavár gyógypedagógusa.

Szokott hétköznapi programra érkeztünk a Csodavárba, mely az előző évet ukrán menekült családok találkozójával zárta, az új esztendőt pedig téli táborral nyitotta. A Csodavár alaptevékenysége kétségkívül a korai fejlesztés. De vajon milyen sikerrel?

„Általában az a gyakorlat, hogy hároméves korig megkapják azokat a szükséges fejlesztéseket, melyek az óvodai érettséghez szükségesek. Hároméves korban elmennek óvodába, de van, aki nem jut el addig a szintig, nem szobatiszta, nem beszél. Akkor a Szakértő Bizottság javasolhatja, hogy itt maradhat 5 éves koráig, és mi tovább folytatjuk a fejlesztésüket, de általában ez csak egy kicsi százalék” – tájékoztatott Buda Barna, a Csodavár intézményvezetője.

Nemcsak a városból és a megyéből, de országhatáron túlról is érkeznek páciensek. A szomszédos országok mellett az Angliában, Finnországban, akár Svájcban dolgozó magyar családok is elhozzák gyerekeiket fejlesztő terápiára. Egyfajta edukációs munkát is végez az intézmény. Szakmai összejövetelek mellett a Nyíregyházi Egyetem és a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karáról jelenleg is szakmai gyakorlatát tölti itt két fiatal.

„Szeretnék hazamenni és átadni a tudást otthon is, hiszen a Csodavár valóban egy csodás hely, ahol a családok és a gyerekek együtt vehetnek részt a foglalkozásokon, úgyhogy ennek a módját szeretném megtanulni” – mondta a nigériai Emanuel Temitope.

A korai fejlesztés másik oldalán működik az Ügyes baba program, mely további készségeket és képességeket fejleszt a kisgyerekekben.

„A foglalkozások után észreveszem, hogy sokkal aktívabb a gyerek, mintha fejlesztő hatással lenne rá, illetve nekem is segítséget ad, hogy otthon milyen játékokkal tudunk játszani. Labdáznak, kis tornaeszközökön tornáznak, énekelünk” – mesélte a foglalkozásról egy édesanya, Iványiné Rácz Julianna.

Mint látták, nem kell más, csak néhány labda, bordásfal és egy trambulin, s a közösség bátorító ereje. S ha több kell, ott vannak a szakemberek, és a legújabb technikák is a Csodavárban, melyek segítenek a bajba jutott családokon.