Csomópont-fejlesztés: Jelzőlámpás forgalomirányítás lép életbe a Belső körút – László utca kereszteződésében
Fotó: Szarka Lajos

A Fenntartható városi közlekedésfejlesztés című felhívásra pályázott Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, még 2018-ban. Így kerülhet sor közel 822 millió forintos, 100%-os, vissza nem térítendő támogatás mellett a Kerékpárút és csomópont fejlesztés Nyíregyháza területén II. ütemére. A napokban indulnak és augusztus elejéig tartanak a munkák a Belső körút – László utcai kereszteződésben.

A TOP-os pályázatban elkészült már a Család utca, Belső körút és Szalag utcai körforgalom. Gyalogos-átvezetés és kerékpáros fejlesztések történtek Sóstógyógyfürdőn a Kemecsei út, Korányi, Vénusz és Fürdő utca, a Blaha Lujza sétány, és a Berenát utca térségében. A II. szakaszban április 21-én, pénteken reggel 7 órakor kezdenek az építők a László utca és Belső körút kereszteződésében, hogy a közel 164 millió forintos beruházást augusztus elejére átadják a forgalomnak.

„Aszfaltmarással kezdenek, az ideiglenes forgalmi rendet már a mai napon – csütörtökön – kialakították. Egyirányú lett a Belső körút mindkét ága a körút felé vezetve, és szűkítették a körút 2x2 sávját egy sávra. Jobbra le lehet kanyarodni, a balra kanyarodást egyelőre megszüntették. Augusztus 6-ra várható a végleges átadás. Addig többször változhat a forgalmi rend attól függően, hogy melyik sávot újítják fel és építik” – tájékoztatott Éva Péter, a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Főépítészi Osztályának vezetője.

Első lépésben szélesítik az útszakaszt, majd a lámpás csomópontnál a temető felől építik ki Örökösföld felé, a balra kanyarodó sávot. A másik irányban nem lesz erre lehetőség. A csomópont kiépítésével összefüggő területeken a járdás és gyalogos-átvezetések akadálymentesítettek lesznek.

„A fejlesztés keretében lámpás csomópont kerül kiépítésre. Több zebra is kialakul. A három ágon zebra biztosítja majd a gyalogos közlekedést, és a körút túloldalán pedig a kerékpáros-átvezetés is szakszerűen és biztonságosan fog megvalósulni. Egy biztonságos, jól működő csomópont kiépítése a cél. Ezt építi Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. konzorciumban” – sorolta az újításokat Éva Péter.

A pályázati program megvalósításával Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának az a célja, hogy olyan közlekedésfejlesztési intézkedések valósuljanak meg, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás káros hatásainak mérsékléséhez, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához, valamint az EU2020 és a Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia fenntartható fejlődésre és közlekedésre vonatkozó céljainak a teljesüléséhez.