Cukorbetegek világnapja – 100 évvel ezelőtt fedezték fel az inzulint
Fotó: Illusztráció

Minden év november 14-én tartják a cukorbetegek világnapját. Először 1991-ben hívta életre a Nemzetközi Diabetes Szövetség és a WHO. A kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a cukorbetegek számának drasztikus növekedésére és minden ezzel kapcsolatos kérdésre választ kaphassanak az érdeklődők.

 

Minden év november 14-én tartják a cukorbetegek világnapját. 100 évvel ezelőtt, 1921 nyarán találták fel az inzulint, ami a világon először volt képes a cukorbetegség kezelésére. Az 1-es típusú cukorbetegek korábban nem voltak kezelhetőek, az egyetlen megoldást az éhezés jelentette számukra, de ebben az esetben is egy éven belül meghaltak. Napjainkban a cukorbetegek száma folyamatosan nő, kijelenthetjük, hogy népbetegséggé vált, de a kezelése már nem jelent gondot az orvostudomány számára.

– Az egyik leggyakoribb idült betegség, amelyet ha nem jól kezelnek, akkor lerövidíti a betegek életét és szövődmények alakulnak ki. Fontos hangsúlyozni azt, hogy csak abban az esetben van így, ha a kezelés nem ideális. Ha jó egy cukorbeteg kezelése, akkor ő teljes életet élhet, foglalkozhat szinte mindennel, családot alapíthat, sikeres lehet, nem lesz rövidebb az élete, mint másé. De ehhez kell a kezelése mindenképpen. Friss adatok szerint a felnőtt cukorbetegek száma a világon 530 millióra emelkedett, Európában 61 millió ember diabéteszes és Magyarországon is több mint 1 millió embert érint – mondta el dr. Gaál Zsolt, a IV. Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa.

A cukorbetegség kialakulásának kockázata csökkenthető a rendszeres mozgással és a jó minőségű élelmiszerek fogyasztásával. Érdemes minden második nap legalább fél órát sétálni, valamint a rostban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket beilleszteni az étrendbe – javasolta a főorvos.