Cukrász mestervizsga: torta és pohárdesszert is szerepelt a feladatok között
Fotó: Trifonov Éva

Hagyományosan a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezi a mestervizsgákat. Ezen az őszön 12 szakmában 80-an indultak a megmérettetésen. Csütörtökön a cukrászok – nyolc fiatal – indultak neki a vizsgának. A sikeresen szereplők november 25-én vehetik át mesterleveleiket a kamarában rendezett ünnepségen.

 

250 órás felkészítő tanfolyamon vettek részt nemcsak a héten vizsgázó cukrászok, hanem több terület dolgozói is – kőműves, autószerelő, burkoló vagy fodrász szakmunkások. Az eredeti szakmai tárgyakon túl felvértezték a jelentkezőket pedagógiai vagy vállalkozásvezetői ismeretekkel is.

„Öt terméket kellett elkészíteni. Egy alkalmi dísztortát, amely nekem egy cukorvirágos torta lett, őszi hatással. Kellett bonbont készíteni – kettő fajtát. Egy karamellest és egy dresszírozott mogyoróbonbont készítettem. Pohárdesszertnek egy málnás-fehércsokoládésat. Aztán kastélytortát, könnyed karamellmousse-os torta, és készítettem tányérdesszertet, amely áfonyás, étcsokoládés” – beszélt alkotásairól a Mokka cukrásza, Bihari Melinda.

Kétnapos munka eredményét sorolta imént a cukrászmester-jelölt. Első napon lapokat sütöttek és krémet kevertek, nagyban folytak az előkészületek, majd másnap jött a díszítés és tálalás.

„10 évvel ezelőtt tanultam a karamellezést, azóta rengeteget gyakoroltam. Mivel mindenki cukorvirágot választott, illetve grillázst, én úgy gondoltam, hogy egy más technikát szeretnék bemutatni. Egy tömör váz az alapja, és színezett virágot, leveleket tettem rá” – mesélt munkájáról a Dragée-ból Nádas Hajnalka.

A díszmunka mellett volt persze Eszterházy torta és pohárdísz is a mesterjelölt asztalán. A zsűri miskolci tagja a franciás, többrétegű, könnyű édességeket, mousse-okat szereti, de nem veti meg a puncsszeletet sem.

„Értékeljük a kinézetet, az ízeket, az asztal összhangját. Ha megszerzik a mestervizsgát, jobb munkahelyeken kapnak fizetésemelést is, de ami fontosabb, hogy a munkahelyen tudnak alkalmazni tanulókat, és ezzel a papírral a tanulókat tudják tanítani” – nyilatkozta Lazányi János, a miskolci Avalon Park mestere.

A vendégzsűri szerint több ponton is el lehet csúszni egy ilyen vizsgán, ahol számít a krém és piskóta állaga, a díszítés, szóval a látvány is. Ebben a szakmában – mint máshol is – folyamatosan tanulni kell, hiszen gyorsan jelennek meg az új gépek, technikák és receptek, nem beszélve az alapanyagokról, melyek között most már gyakori a sokféle mentes termék.

Kapcsolódó galéria

Cukrászok mestervizsgáztak