Defibrillátor a Kölcsey gimnáziumban is

Életmentő automata újraélesztő készüléket helyeztek üzembe a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Az oktatási intézmény vezetése már régen gondolt a defibrillátor beszerzésére, hiszen a diákok és tanárok létszáma megközelíti a 600-at, és egy kislány korábbi rosszulléte is megerősítette a terv megvalósítását.

Márk Attila Olivér, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója elmondta, a készüléket közel félmillió forintért tudták megvásárolni Hadobás István, a Kölcsey DSE elnökének segítségével, hiszen 90 százalékban a TAO-s pályázati forrásokból, 10 százalékban pedig a gimnázium alapítványának jóvoltából lett meg a pénz.

 

MEGISMERKEDTEK A KÉSZÜLÉKKEL

 

A gimnáziumban az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója a gép használatáról és az újraélesztés teendőiről tartott tájékoztatót a pedagógusoknak és a műszaki munkatársaknak, hogy ha szükség van rá, be tudjanak avatkozni, amíg a mentők megérkeznek.

További képekért kattintson a fotóra!

Magyarországon a szív- és érrendszeri halálozások nagy része hirtelen szívmegállás miatt következik be, amely körülbelül 25 ezer ember halálát okozza évente. A szívmegállás utáni, mintegy 3–5 percen belül gyorsan, határozottan és a laikustól is elvárható szakszerűséggel eljárva azonban még meg lehet menteni az eseményt elszenvedő életét.


NYÍREGYHÁZA ÉLEN JÁR

 

Csikós Péter kiemelte, Nyíregyháza jó helyzetben van a város defibrillátoros lefedettségében, országosan is élen járunk, immár 22 helyen van újraélesztő készülék a megyeszékhelyen. Ez azért is fontos, mert nemcsak az adott intézményben, hanem annak környezetében is életet lehet vele menteni. A defibrillátor a szívhalál után 70–80 százalékban tudja javítani az életben maradás esélyét.

 

ÚJRAÉLESZTÉSI TANFOLYAMOK

 

Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság szervezésében rendszeresen 2 órás újraélesztési tanfolyamot tartanak az érdeklődők számára az orvosi ügyelet épületében. Az újraélesztési tanfolyamra előzetes telefonos bejelentkezés alapján várják az érdeklődőket szerdánként 14 és 16 óra között a Központi Orvosi Ügyeleten, a Szent István utca 70. szám alatt.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Kohut Árpád)