Déli Ipari Park: lakossági előnyökkel járó útfejlesztések - A butykai Nagykállói út, valamint a Nagyszállási bekötőút is sokak komfortját segíti majd

A Nyíregyházi Déli Ipari Park fejlesztését részletesen feltáró cikksorozatunkban több ízben beszámoltunk már olyan elemekről, amelyek közvetlenül vagy közvetetten lakossági előnyöket is kínálnak, a gazdaságfejlesztés és az ezred nagyságrendben munkahelyteremtést magával hozó világcégek betelepüléséhez kapcsolódva. A Tünde utcai nyomásfokozóval például 12 000, a város déli részén élő nyíregyházi számára alakul ki kedvezőbb nyomásszint, melynek hatásai még érzékelhetőbbek lesznek a nyári, nagyobb vízigényű időszakban. De a kapcsolódó gáz- és elektromos beruházások is stabilizálják a teljes város ellátását, míg a szennyvízelvezetés kapcsán a Debreceni út újul meg a vonatkozó szakaszokon – például. Sorozatunk aktuális részében két jelentős út beruházásának részleteit ismertetjük, az előzmények részletezése után.

 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nyíregyházi Déli Ipari Park fejlesztését tűzte ki célul, a közgyűlés által 2019-ben egyhangúlag elfogadott Be­fek­tetésösztönzési stratégia alapján. Az önkormányzat, mint megrendelő 2023. január 25-én kötött szerződést a FőMTERV Zrt. – „A” STÚDIÓ ’90 Kft. alkotta konzorciummal az ipari parki tervezésekre.

 

Tervezési előzmények

A fejlesztés a meglévő ipari park környezetében, a régi 4-es számú főút, majd 4925. jelű összekötő úttól keletre valósul meg. A bővítésre, fejlesztésre vonatkozóan koncepcióterv készült az önkormányzat megbízásából 2022 márciusában, mely összefoglalta a szükséges fejlesztési lehetőségeket és elképzeléseket. A fejlesztés egy része az  ipari  park területén  belül, egy része pedig azon kívül, annak közvetlen környezetében valósul meg. A fejlesztés közlekedési, vízrendezési és közmű létesítmények megvalósítását – beleértve közút, gyalogos- és kerékpárút, elektromosenergia-ellátás, gázellátás, vízellátás, szennyvízelvezetés, csapadékvíz-elvezetés és -tározás, távközlési hálózatok, térfigyelő rendszer, illetve ipari vízellátó rendszer létesítményei – foglalja magába. Az ipari park fejlesztésének részeként megvalósuló, közvetlen közutakkal összefüggő, lakossági előnyökkel járó beruházások érintik a butykai Nagykállói utat, valamint az úgynevezett Nagyszállási bekötőutat.

 

Nagykállói út korszerűsítése Butykán

Az ipari park fejlesztési projekt I. ütemében megvalósul a Nyíregyháza, Butyka településrészen áthaladó Nagykállói út  (régi 49146. jelű összekötő út) korszerűsítése. Ennek keretében az út átépítése megvalósul a Butykai úttól az Újsortanya útig 4375 méter hosszon, 7,5 méter széles aszfaltburkolat kiépítésével, kétszer egy sávos kialakítással. Ahol a forgalomtechnikai számítások szükségessé teszik, ott a kanyarodó mozgások biztonságos megvalósíthatósága érdekében 3 forgalmi sáv kiépítése tervezett. Valamint a teljes szakaszon kiépül a közvilágítás.

 

Buszöböl, okoszebra, gyalogátkelő

A belterületi szakaszon – a meglévő megállóhelyek környezetében – forgalmi sávon kijelölt autóbusz-megállóhelyeket alakítanak ki, biztonságos gyalogos-átkelőhely létesítésével együttesen. A beruházással érintett külterületi szakaszon – szintén a meglévő megállóhelyek környezetében – egy-egy autóbuszöböl kialakítása tervezett. A Nagykállói úton új okoszebra létesül a Butykai úttal párhuzamosan, annak közelében, valamint a Bajcsy-Zsilinszky utcai csatlakozás környezetében. Gyalogos-átkelőhely megvalósítása tervezett továbbá a fentebbiek szerint megvalósuló Nagykállói gyűjtőúton, a Lászlótanyai útcsatlakozás környezetében kialakuló autóbuszöböl-pár biztonságos gyalogos megközelíthetősége érdekében.  Az út víztelenítése belterületen zárt rendszerű, míg külterületen gravitációs, nyílt árkos kialakítással tervezett. A kivitelezés várható befejezési ideje 2024. augusztus vége.

 

Nagyszállási bekötőút

Tervezése folyamatban van.  Az előzetes vizsgálati dokumentáció elkészült, a kapcsolódó engedélyeztetési eljárása megindult. Az ipari park jobb és több irányból történő megközelíthetőségének biztosítására több közúti kapcsolat megvalósítása tervezett. Ilyen új közúti kapcsolat a 4911. jelű Nyíregyháza–Nyírbátor összekötő út irányába vezető, úgynevezett Nagyszállási bekötőút.

 

Segítség a közlekedőknek

Ezen nyomvonal megvalósítása jelentősen segítheti a Nyíregyháza felől és Nyíregyháza felé közlekedőket. A nyomvonal direkt kapcsolatot biztosít az ipari park, valamint Nagyszállás, Mérő utcai csomópont között, a 113-as számú vasútvonal keresztezésével. A vasútvonalon történő átvezetésnél megfelelő biztosítási móddal kialakított, szintbeni vasúti átjáró megvalósítása a terv. Az út vízelvezetése nyílt árkok létesítésével tervezett.

 

Lehetőség a körforgalomra

Az így kialakuló Nagyszállási bekötőút kiépítése lehetőséget biztosít a 4911. jelű önkormányzati úton meglévő szintbeni, úgynevezett osztályozó sávok nélküli, Mérő utcai országos közúti csomópont közlekedésbiztonságot javító körforgalommá történő átépítésére is.

 

Kerékpárral Nagyszállásra

Az új út megvalósítása 7,5 m széles aszfaltburkolat kiépítésével, kétszer egy sávos kialakítással tervezett. Az úttal párhuzamosan, a körforgalmon Nagyszállás településre bevezetve, kerékpáros létesítmény kiépítése tervezett.

 

Autóbuszöblök és biztonságos átvezetések

A körforgalom Nyíregyháza és ipari parki ágain autóbuszöböl-párok létesülnek. A körforgalom három ágán pedig biztonságos gyalogos- és kerékpáros átvezetések megvalósítása tervezett, közvilágítással.