Demonstrációs ellenőrzés – balesetet szimuláltak a bicikliseknek és rollereseknek a Szent István utcán

Demonstrációs ellenőrzéssel és szimulációs balesettel hívta fel kerékpárosok és a rolleresek figyelmét a rendőrség csütörtökön, a Szent István utcán. A kezdeményezés célja, hogy a biciklisek és a rolleresek a számukra kijelölt oldalon közlekedjenek.

Nagy gondot jelentenek a rossz oldalon közlekedők

Sokan haladnak az úttest nem megfelelő oldalán a Szent István utcán, ez pedig gyakorta balesetekhez is vezet. Ezért tartottak a Szabolcs Bútordiszkont Kft. kezdeményezésére egy közös demonstrációs ellenőrzést, melyhez a rendőrség, a Hepp Autósiskola és a Bringasziget is csatlakozott. Pazonyi Miklós, a bútorbolt tulajdonosa elmondta: sok problémát okoznak a szabálytalanul közlekedő kerékpárosok, rolleresek.

Számunkra mindennapi probléma, hogy amikor a teherautóval kihajtunk a kapun, a járdán sajnos szabálytalanul közlekednek a kerékpárosok és a rolleresek, annak ellenére, hogy az úttest másik oldalán ott van a kerékpárút. Ezzel az egésszel arra szeretnénk kicsit felhívni a figyelmet, hogy ez mennyire veszélyes nekik és nekünk is. Hiszen én például napi tízszer, ha kimegyek és nagyon figyelek rá, akkor is rajtam kívül még vagy ötvenen kimennek az udvarból, ráadásul a városban legalább még száz helyen van ilyen kapubejáró, ami veszélyes egy 20–30-cal közlekedő kerékpárosra vagy rolleresre, ha véletlenül összetalálkozunk – hívta fel a figyelmet a bútorbolt tulajdonosa.

Váratlan helyzetekre is felkészítik a tanulókat

Az ellenőrzésen még egy szimulált balesetet is bemutattak, hogy ezzel is jobban felkeltsék az arra közlekedők figyelmét. A szabálytalanul közlekedők ráadásul a gyalogosforgalomra is veszélyesek lehetnek, hiszen az üzletekből kilépők nem feltétlenül számítanak biciklisekre. Hepp Szabolcs, a Hepp Autósiskola vezetője szerint ezzel az összefogással a járdán sétálókat is képviselik. Az autósiskola igyekszik a tanulóinak is megfelelő oktatást adni azzal kapcsolatban, miként készülhetnek fel egy váratlanul eléjük hajtó kerékpárosra, rolleresre. Az autósiskola vezetője úgy gondolja: a tantermi oktatás a leghatékonyabb.

Rendszeresen azt tapasztaljuk a kollégákkal, hogy az online tananyagot feldolgozó tanulókkal sokkal többet kell óraszámban is gyakorolni, KRESZ-t tanítani nekik az autóban vezetés közben, mint annak, aki a tanteremben tanulja meg ezeket. Hiszen, aki tantermi képzésen vesz részt, az már egy kialakult közlekedési logikával ül be az autóba. Figyelembe veszi az előrelátás fontosságát, teljesen máshogy lehet vele haladni, őt tanítani, fejleszteni – árulta el az iskolavezető.

Akár súlyos baleset is bekövetkezhet

A rendőrség is rendszeresen tart ellenőrzéseket a városban. Dr. Vajtó Levente, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettese hangsúlyozta: a közlekedésben a gyalogos, kerékpáros és a járművezető is ugyanolyan arányban vesz részt, ez alapján mindenkinek figyelnie kell. Az osztályvezető kiemelte: nagyjából ugyanolyan arányban szabálytalankodnak a biciklisek, mint az autósok.

Általánosságban elmondható, hogy ugyanolyan arányban fordul elő járművezető, kerékpáros és gyalogos is, mint szabálysértést elkövető személy. Ami viszont fontos, hogy a gyalogosok, kerékpárosok a közlekedésben a legvédtelenebbek, őket nem védi karosszéria, nincs biztonsági övük, légzsákjuk, passzív biztonsági eszközük. Tehát, amennyiben egy kerékpáros-, gyalogosbaleset bekövetkezik, ott a sérülés valószínűsége nagyon nagy.
Dr. Vajtó Levente hozzátette: a kerékpárosok, rolleresek ellen, kihágás esetén ugyanúgy szabálysértési eljárás indulhat, ha pedig balesetet is okoznak, akár büntető eljárásra is számíthatnak. A demonstrációs ellenőrzésen most senkinek sem kellett bírsággal számolnia, a szabályosan közlekedőknek pedig ajándékkal köszönték meg a szervezők, hogy a jó oldalt használják.