Diákmunka – 360 hely áll rendelkezésre
Fotó: Illusztráció

Két turnusban dolgozhatnak idén nyáron a dolgozni vágyó nyíregyházi diákok. Júliusban 250, augusztusban 110 fő állhat munkába 15 munkanapra. A programban 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok vehetnek részt, akik szolgáltatást kérőként kérték nyilvántartásba vételüket és foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium június 15-én tett közzé egy felhívást, melyben a diákmunkával kapcsolatos terveit rögzítette. Nyíregyházán a júliusi, illetve augusztusi diákmunkára összesen 360 hely áll rendelkezésre. Ehhez 47,5 millió forint forrást biztosítottak.

„Úgy döntöttünk kollégáimmal, hogy a 360 főt megbontjuk. Júliusban 250, augusztusban 110 dolgozni vágyó fiatalt várunk. A kritériumai ennek a következők: aktív nappali hallgatói jogviszony, 16–25 év között, ha ezek teljesülnek, nincs senkinek vállalkozása, nincs senki foglalkoztatva, akkor a kormányhivatal megfelelő szervénél be kell jelentkezni, majd bejönni a Polgármesteri Hivatalba, ahol ki kell kitölteni egy papírt. Ezzel van meg a regisztrációjuk” – számolt be a részletekről dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A fiatalok 15 napot, naponta 6 órát dolgozhatnak. Az első turnus július 10-én indul, egészen a hónap végéig fog tartani. Az augusztusi turnus 1-től 21-ig fog tartani. A 15 munkanapért munkaidőben több mint bruttó 124 000 forint munkabért kapnak a diákok.

„Most is több olyan intézmény jelentkezett az önkormányzatnál, akik szívesen fogadnak nyári diákmunkásokat. Ilyen a VMKK, a könyvtár, a múzeum tagintézményei, a négy égtáj szerinti óvoda, a közim, és a Polgármesteri Hivatal is. Idén a görögkatolikus parókia és egyház is csatlakozott ehhez a lehetőséghez, így oda is lehet menni annak, aki szeretne dolgozni” – mondta az alpolgármester.

A program regisztrációs időpontja pénteken jár le, az adatok feldolgozása jövő héten indul.