Diákmunka – Júniusban és júliusban közel 600 diákot foglalkoztatott a vármegyében a Meló-Diák Iskolaszövetkezet

Az idei nyáron is sok telefonhívás érkezett a Meló-Diák Iskolaszövetkezet nyíregyházi irodájába. Júniusban és júliusban közel 600 diákot tudtak foglalkoztatni Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A diákmunkák keretében szerteágazó területeken próbálhatják ki magukat a fiatalok, termelő cégeknél, ügyfélszolgálatokon, call centerekben, élelmiszeriparban és különböző gyárakban is dolgozhatnak.

Az idei nyáron is sok telefonhívás érkezett a Meló-Diák Iskolaszövetkezet nyíregyházi irodájába. A szövetkezet országosan közel 40 éve nyújt diákoknak munkalehetőségeket, hogy tapasztalatot szerezzenek és pénzt keressenek tanulmányaik mellett, vagy akár a nyári szünetben. Az iskolaszövetkezet rugalmas munkavégzést kínál, igazodva a diákok órarendjéhez és szabadidejéhez. Emellett segíti a fiatalokat a munkaerőpiacra való felkészülésben, kapcsolatokat építve vállalatokkal és intézményekkel.

– Nagyon nagy volt idén nyáron az érdeklődés. Még van egy fél hónapunk hátra, de még mindig várjuk szeretettel a diákokat, hiszen rengeteg lehetőséget tudunk nekik biztosítani. Azt bátran kijelenthetem, hogy ebben a szezonban sokkal több lehetőséget tudunk biztosítani 18 év alatti diákoknak is – mondta el Mozgi-Járosi Dorina, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Irodájának vezetője.

Szerteágazó munkalehetőségek

Mozgi-Járosi Dorina elárulta, júniusban és júliusban közel 600 diákot tudtak foglalkoztatni. Szerteágazó területeken próbálhatják ki magukat a fiatalok, termelő cégeknél, ügyfélszolgálatokon, call centerekben, élelmiszeriparban és különböző gyárakban is dolgozhatnak. Az irodavezető tapasztalata szerint az évek elteltével egyre több középiskolás jelentkezik náluk, sőt vannak olyanok is, akik még csak a 15. életévüket töltötték be, de már előre terveznek.

– Idén nagyon sok 15 éves keresett meg minket, viszont nekik még sajnos nem tudtunk diákmunkát biztosítani. Igazából legálisan már dolgozhatnának 15 évesen is a nyári időszakban, illetve iskolai szünetekben, viszont nagyon kevés helyre tudnánk őket integrálni, mert általában 16 éves kortól mehetnek a diákok. 18 éves kortól sokkal több a lehetőség, de vannak 16 éves kortól is lehetőségek. Inkább a középiskolások látogatják folyamatosan az irodáinkat. Az egyetemisták inkább évközben vannak többen, mint most a nyári időszakban. Akik például a Nyíregyházi Egyetemre járnak, legtöbben valószínűleg hazautaznak a nyári szezon alatt – tette hozzá Mozgi-Járosi Dorina.

Életre szóló tapasztalatok

Sok visszajelzés érkezett az irodába a munkát vállaló diákoktól, akik nemcsak azért örülnek a munkalehetőségnek, mert pénzt keresnek vele, hanem – mert ahogy az irodavezető fogalmazott – felkészíti őket a nagybetűs életre. A diákmunka pedig a szezonon kívül sem áll meg az iskolaszövetkezetnél, havonta általában 250 diákot szoktak foglalkoztatni akár ősszel is, ekkor is sok opció közül válogathatnak a jelentkezők.