Diákmunka közel 3 ezer fiatalnak

Nyaranta a diákok jelentős része végez valamilyen munkát a tanulmányai vagy nyaralás, illetve más szórakozás finanszírozása céljából. A Nemzetgazdasági Minisztérium országosan 2 milliárd forintos támogatási összeggel idén is meghirdette a Nyári diákmunka elnevezésű, központi munkaerő-piaci programját, amely már diákkorban hivatott elősegíteni a fiatalok munkához jutását, és ezzel a korai munkatapasztalat mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is.

 

250 MILLIÓS TÁMOGATÁS JUT A MEGYÉNKRE

 

Dr. Rezsőfi István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője elmondta, július 1-jétől augusztus 31-éig tart a diákmunka program, a nappali tagozatos, 16 és 25 év közötti fiatalok a települési önkormányzatoknál, illetve azok cégeinél dolgozhatnak maximum napi 6 órában. A megyében több mint 250 millió forint áll rendelkezésre, hogy közel háromezer fiatal szerezhessen jövedelmet és munkatapasztalatot.

 

REGISZTRÁLNI KELL A MUNKÁÉRT

 

A diákok június 22-étől regisztrálhatják magukat az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál. Ehhez vinni kell a személyes okmányokat, valamint az érvényes diákigazolványt, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonásakor kiadott iskolalátogatási igazolást. Az önkormányzatoknak is a járási hivatalok foglalkoztatási osztályán kell a tervezett foglalkoztatás megkezdése előtt a munkaerő-igényt, illetve a kérelmet benyújtaniuk. A program a foglalkoztatás teljes költségét támogatja legfeljebb két hónap időtartamra, maximum napi hatórás foglalkoztatás esetén. A munkabér azonban nem lehet magasabb, mint a minimálbér, vagy a szakképzettséget igénylő munkakörökben a garantált bérminimum időarányos hányada, tehát 78 750, illetve 91 500 forint havonta. A diákmunka révén szerzett sikerélmény segíthet a fiataloknak a későbbi pályaválasztásban és az elhelyezkedésben is.

Szoboszlai Tibor