Diákmunka Nyíregyházán

Még ma is dolgoztak a Jósa András Múzeumban, augusztus végéig tart a nyári diákmunka. A múzeum régészei Porcsalmán 17. századi ezüst pénzérméket találtak, a tanulók ezeket tisztítják meg.
– Nyáron mindenképpen szerettem volna dolgozni – mondta Lendvai Péter. – Ez jó lehetőség, jó pénzkereset és hasznos tapasztalatszerzés is.

 

DIÁKMUNKA PROGRAM

 

Július elsején indult a kormány két hónapos diákmunka programja. A nappali tagozatos diákok a települési önkormányzatoknál, illetve azok cégeinél dolgozhattak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében idén több mint 250 millió forint állt rendelkezésre, hogy közel 3 ezer fiatal szerezhessen jövedelmet és munkatapasztalatot.

 

NYÍREGYHÁZÁN TÖBB MINT 300 DIÁK DOLGOZHATOTT

 

– Nyíregyháza önkormányzata idén 323 diák nyári foglalkoztatására kapott lehetőséget. Júliusban 150, augusztusban pedig 173 tanuló dolgozhatott Nyíregyházán. Majdnem 100 diáknak adtak nyári munkát a polgármesteri hivatalban, emellett dolgoztak a tanulók oktatási és kulturális intézményekben is.
Nagyon sok olyan munka van, amit itt, a múzeumban el kell végezni, de amire gyakran nincs kapacitásunk – mondta Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója. – Ezek olyan munkák, amelyek szervesen hozzátartoznak a muzeológus munkájához, ugyan nem látványosak, de ha ezeket nem végezzük el, nem tudunk tovább lépni. Ilyen például a cserépmosás. Hatalmas ásatások voltak a közelmúltban, így sok az olyan tárgy, amit mosni, tisztítani kell. Ezt most a diákok segítségével, szerencsére, el tudjuk végezni. De a Kállay Gyűjteményben is van olyan munka, amit a tanulók elvégezhetnek, ott a dokumentumokat digitalizálják. Ez számunkra nagy segítség.

A diákokat munkaszerződéssel 6 órában foglalkoztatták. Elsősorban adminisztrációs munkát és szervezői feladatokat láttak el, de olyan tanuló is volt, aki fizikai munkát végzett.

F. A.