Diákpolgármester-választás – Rengeteg programmal és kreatív tervekkel készül az újonnan megválasztott diák
Fotó: Trifonov Éva

Szerdán tartották a diákpolgármester-választást a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Az új diákpolgármester a következő két évben látja el a városi diákság érdekképviseletét. Nyíregyházán kétévente választanak új ifjúsági tisztségviselőket.

Jó kapcsolatra számítanak

Új diákpolgármestert választottak a nyíregyházi fiatalok szerdán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, ahol három diák, Décsi Dorottya, Chriszt Anna Sára és Baranyi Patrik mutatkozott be, majd mérettette meg magát. A jelölteknek 9 feladatot kellett megoldaniuk, a programtervezetek készítése mellett saját tudásuk is a középpontba került. Végül Décsi Dorottyát, a Krúdy Gyula Gimnázium 10. osztályos tanulóját választották diákpolgármesternek az iskolák delegáltjai és a szakmai zsűritagok. Décsi Dorottya dr. Ulrich Attila, a nyíregyházi közgyűlés Köznevelési, Kulturális és Ifjúsági Bizottságának elnöke és a jelenlévő diákság előtt tette le esküjét. Dr. Ulrich Attila elmondta: reméli, az elődeihez hasonlóan, aktív és kreatív munkát végez majd az új diákpolgármester.

Remélem, hogy olyan jó lesz, mint az elődei, akik között több olyan ifjú diákra emlékszem, akik nagyon tevékenyek, karizmatikusak voltak, maguk köré tudtak gyűjteni embereket, képesek voltak őket aktivizálni is, mely nem egy hátrányos dolog, amikor valaki ilyen pozíciót vállal. Azt remélem, és azt is szeretném, hogyha jönnének majd az önkormányzat felé ötletekkel, hogy miként lehet a városnak azt a részét, mely őket érinti vagy érdekli, még vonzóbbá tenni. Azért is, hogy a későbbiekben minél többen maradjanak Nyíregyházán, alapítsanak családot, vállaljanak gyereket és munkát. Hiszen ez a város fejlődése szempontjából fontos kérdés. Ezért sem mindegy az, hogy milyen típusú ember lesz az új diákpolgármester. Ez ugyanis meghatározza egyrészt a kapcsolatot a társaival, másfelől pedig az önkormányzattal is – fejtette ki a Köznevelési, Kulturális és Ifjúsági Bizottság elnöke, aki szerint a fiatalok javaslataira mindig érdemes figyelni, és a lehető legtöbb dologba be kell őket vonni, mert így alakulhat ki bennük is egy egységes és egészséges kép a város életével kapcsolatban.

A kis projektektől egészen a nagyokig

Az új diákpolgármester számára nagyon fontos az ifjúság képviselete, ezért minél több dologban szeretné majd mandátuma során kikérni a véleményüket és ötletüket a következő két évben.

Szeretnénk minél több és változatosabb programot szervezni, ilyen például a legnagyobb projektem, az Ifjúsági nap, melyet mind zenei és edukációs előadókkal tervezek megvalósítani. Valamint más programokkal is készülünk a Mustárházban és igazából mindenhol Nyíregyházán. Valamint a diákönkormányzatokkal is szeretnék minél többet együtt dolgozni, a diákparlamentre is elmegyünk majd. Emellett szeretnék más kisebb projekteket megvalósítani a diák-polgármesteri irodán belül és kívül is – mondta Décsi Dorottya, majd hozzátette: a Mustárházzal is szeretne külön közösségépítő programokat tartani, valamint a diák-polgármesteri iroda arculatát is építeni kívánják majd matricákkal, melyet művészeti pályázat keretein belül valósítanának meg.

Kapcsolódó galéria

Diákpolgármester választás 2024.