Dicsőség neki és a kórháznak is
Újabb elismerést kapott dr. Dicső Ferenc. A Jósa András Oktatókórház osztályvezető főorvosát Bókay János-díjjal tüntették ki múlt héten a Magyar Gyermekorvosok Társaságának országos kongresszusán, Győrben. (Megjelent a Nyíregyházi Napló szeptember 29-ei számában.)

Azért újabbat, mert a megyeszerte ismert és elismert gyermekgyógyász augusztusban, állami ünnepünkön vehette át az önkormányzattól az Inczédy György Életműdíjat. A mostani egy kifejezetten szakmai kitüntetés, hiszen olyanok kaphatják, akik egyszerre végeznek a társaságon belül jelentős tudományos tevékenységet, a gyermekellátásban pedig kiemelkedő a munkásságuk.
– Nagyon komoly visszajelzés volt ez a díj az elmúlt évtizedekről – válaszolta szerkesztőségünk megkeresésére dr. Dicső Ferenc. – Egy gyulai kollégámmal együtt kaptuk meg idén az elismerést. A díj névadója is jelzi annak értékét: korábban az egyik legnagyobb gyermekgyógyász volt, a korszerű gyermekorvoslás megteremtője, akiről Budapesten utcát és az I. számú Gyermekgyógyászati Klinikát is elnevezték.

 

 

A nyíregyházi példa

 

A kongresszusra persze nemcsak „ünnepelni” ment, hanem rendhagyó módon két témában is felkérték előadásra – egyébként is gyakran tart prezentációkat főleg a neurológia és a kardiológia területén. Most az egyiket arra is felhasználta, hogy a súlyos állapotú, veleszületett szívfejlődési rendellenességek szűrése kapcsán tegyen javaslatot, amit a szakma pozitívan fogadott. A másik pedig a saját, nyíregyházi gyermeksürgősségi ellátás működésének bemutatása volt, melyről nyugodtan állíthatjuk, hogy országosan is példaértékű.
– A díj bizonyosan annak is szól, ahogy az új gyerekellátási tömbben megszerveztük és kialakítottuk a korszerű működési rendet. Sok helyen most gondolkodnak el azon, hogy létrehozzák a gyermek sürgősségi osztályt, ami nálunk 25 éve működik... De azon is többen elcsodálkoztak, hogy ettől mindössze 50 méterre van kórházunkban a traumatológia, van olyan város, ahol például több kilométerre. S nálunk a gyerekműtő, valamint a gyerek és újszülött intenzív részleg is egy tömbben van – bizonyára ezt is elismerték a díjjal – nyilatkozta a főorvos.


Csökkenő csecsemőhalandóság

 

S minden bizonnyal azt is, hogy dr. Dicső Ferenc neve a megyében is jól cseng: az ő nevéhez fűződik, hogy szintén évtizedek óta van Vásárosnaményban is gyermek sürgősségi részleg, s jó ideje működik Mátészalkán is. Ami még figyelemre méltó: míg a csecsemőhalandóság megyénkben 20 esztendeje 18 ezrelék körül volt, mára töredékére, 5 ezrelékre esett vissza. S noha a főorvos elismerésének része a napi, kemény munkája mellett publikált 27 tudományos közlemény is, ő ezt a mögötte lévő csapatnak s a jól szervezett kórházi munkának és az elért eredményeknek is tulajdonítja.

(Szerző: Tarczy Gyula)