Digitális kompetencia a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban

 

A könyvtár olvasóterme a Digitális Jólét Pont. Itt vehetnek igénybe számtalan e-szolgáltatást a látogatók. Ennek technikai hátterét sikerül még ez évben korszerűsíteni, ingyenes wifit biztosítani.

Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója elmondta:

A mentor kollégák segítik az Erzsébet Programban a regisztrációt, különböző pályázatokban a jelentkezéseket - hűtőgépcsere, mosógépcsere kapcsán -, adóbevallás, elektronikus ügyfélkapu nyitása és kezelése, e-kormányzati szolgáltatások használata, valamint az egyszerű elektronikus levelezőprogramok megismertetése zajlik itt a könyvtárban.

Ezeket az alapvető kompetenciákat lehet elsajátítani január 23-tól és február 19-től, a 35 órás képzés keretében, hogy az emberek tudják használni az eszközöket, ismerjék a szöveges üzenetek írását és küldését.

A távlati cél az, hogy a jelentkezők tudásukat az Iker2 képzésen továbbfejlesszék, és a legvégén a közösségi oldalak használata mellett megismerkedjenek az ügyfélkapu és az elektronikus ügyintézés lehetőségeivel is.

2017. júniusában indult 15-15 jelentkezővel hasonló tanfolyam, melyet most is elsősorban a hátrányos helyzetű, felnőtt lakosoknak ajánlanak 16 és 65 éves kor között.

A digitális kompetencia fejlesztés projektre pályáztunk, tehát együttműködési megállapodást kötöttünk a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal, melyet meghosszabbítottak 2020-ig, és könyvtárunk felnőttképzési intézményként vesz részt, valamint támogatja a digitális kompetencia fejlesztését.

A cél a pályakezdők munkába állítása, a GYES-ről, GYED-ről, GYET-ről visszatérők és az alacsonyan iskolázottak, illetve a munkanélküliek informatikai tudásának fejlesztése. A kompetenciák kialakítása állami elvárás, és az is nyilvánvaló, hogy a Digitális Magyarország programban a lakossághoz juttatott eszközök  tabletek, notebookok – kezelését is el kell sajátítsák a tulajdonosok.

 

Matyasovszki Edit